Bekijk het origineel

Rassenrellen in Zuid-Afrika duren nog steeds voort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rassenrellen in Zuid-Afrika duren nog steeds voort

Reeds 58 doden en vele gewonden

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Bij de rellen in het Afrikknse stadsgebied Soweto, op 13 kilometer van Johannesburg, zijn woensdag en donderdag tenminste 58 doden en 788 gewonden gevallen, zo heeft de politie verklaard. Een woordvoerder van de politie verklaarde dat de toestand vrijdagmorgen rustig was.

Volgens onbevestigde berichten hebben de onlusten zich echter uitgebreid tot andere Afrikaanse stadsgebieden in de buurt van Johannesburg.

De Zuidafrikaanse Persassociatie zei dat in Alexandra, even ten noorden van Johannesburg, sporadisch met stenen werd gegooid en branden werden gesticht door rondzwervende groepen Afrikanen. Ook in het stadsgebied Vosloorus even buiten Boksburg is het onrustig. Volgens de berichten zijn daar vier bussen en een café in brand gestoken. Boksburg ligt ongeveer 25 kilometer ten Zuidoosten van Johannesburg.

Onveilig

De politie verklaarde dat de toestand in het stadsgebied Kagiso, buiten Krugersdorp, rustig is. In dit stadsgebied dat ongeveer 28 kilometer ten westen van Johannesburg ligt, braken donderdagavond rellen uit. Volgens de plaatselijke bevolking is het er echter nog steeds onveilig voor blanken. De persassociatie meldde dat in Soweto nog drie doden zijn gevonden, waardoor het onofndële dodental is gestegen tot 61. Van de offlciële 58 doden zijn er 56 zwarten. Onder de gewonden bevinden zich vijf blanken. Een politiefunctionaris in Soweto zei dat de toestand nu „volledig onder controle" was maar voegde daar aan toe dat op verschillende plaatsen nog steeds op kleine schaal weerstand wordt geboden.

In Soweto bevinden zich momenteel ongeveer 1.500 politiemannen, gewapend met automatische geweren en gesteund door pantservoertuigen. Duizenden forensen zijn vrijdagmorgen weer gewoon naar hun werk gegaan in zwaar bewaakte bussen en treinen.

Negerstudenten van de Universiteit van Zoeloeland in Empangeni, een plaats aan de Zuidafrikaanse kust op rond 150 km ten noorden van Durban, zijn vrijdag in opstand gekomen en hebben universiteitsgebouwen in brand gestoken. Politie-eenheden zijn in allerijl naar de universiteit gebracht. Een woordvoerder van de brandweer in Empangeni zei dat de brandweerauto's vast zijn gelopen in de menigte oproerige studenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rassenrellen in Zuid-Afrika duren nog steeds voort

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken