Bekijk het origineel

Raad van kerken bemoeit zich met Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Raad van kerken bemoeit zich met Zuid-Afrika

OPNIEUW EEN VERKLARING

2 minuten leestijd

AMERSFOORT — De Raad van kerken heeft met verbijstering kennis genomen van de gebeurtenis Soweto. Dit Is, aldus een verklaring, namens de Raad getekend door voorzitter prof. dr. H. Berkhof en secretaris dr. H. A. M. Fiolet, het zoveelste bewijs van de morele en politieke onaanvaardbaarheid van de apartheid.

Het masker van de discriminerende samenleving in Zuid-Afrika valt af. De wanhoop van de zwarte bevolking wordt zichtbaar. De raad heeft het volgende telegram verzonden aan de Raad van Kerken in Zuid-Afrika, die morgen in spoedzitting bijeenkomt.

,,Wij drukken onze diepe sympathie uit met de slachtoffers van Soweto. Wij verzoeken u onze deelneming over te brengen aan de betrokken gezinnen. Wij betreuren met u het gebruik van geweld. Wij wensen u moed en sterkte in uw strijd en in uw beslissingen.

Wij zullen er zorg voor dragen dat uw verklaring in Nederland wordt gepubliceerd. God zegene u allen."

Nieuw overleg

De raad van kerken in Nederland heeft voorts zijn vertrouwen uitgesproken dat de afschuwelijke gebeurtenissen in Soweto zullen leiden tot nieuwe vormen van overleg, waardoor op geweldloze wijze recht wordt gedaan aan de slachtoffers van apartheid.

De Zuidafrikaanse Raad van kerken waaraan enkele kleinere kerkgroepen vertegenwoordigd zijn heeft donderdag in een reactie op de gebeurtenissen van Soweto verklaard geschokt te zijn door het volledig gebrek aan begrip van de Zuidafrikaanse autoriteiten voor de aspiraties van de negers.

Dit gebrek, aldus de Raad, heeft geleid tot een totale breuk in de communicatie. De Raad zegt dat ,,wat in Soweto begon als een geweldloze uiting van een gerechtvaardigde en diep gevoelde grief, binnen enkele uren tot uitbarsting kwam in een confrontatie tussen blank en zwart". Het feit dat schoolkinderen bij de confrontatie betrokken waren, aldus de verklaring van de raad, leidt tot de angstaanjagende gevolgtrekking dat de grieven van de negers niet alleen een politieke kant hebben, maar uitgegroeid zijn tot een diepe, wijdverbreide en zelfs door kinderen gevoelde angst, die kan leiden tot een nationale catastrofe.

Het volk van Zuid-Afrika en in het bijzonder de Zuidafrikaanse autoriteiten, moeten aandacht schenken aan de diepe wonde, woede en frustratie die het systeem van apartheid in de harten van alle zwarten in Zuid-Afrika heeft doen ontstaan. .

De Raad dringt er dan bij de regering op aan de krenkende nieuwe onderwijsvoorschriften onmiddellijk te herroepen, betuigt voorts zijn steun aan de protesten van de scholieren tegen deze voorschriften en betreurt het volkomen onverantwoorde optreden tegen hen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Raad van kerken bemoeit zich met Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken