Bekijk het origineel

Geen Baroktuin bij Paleis Het Loo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen Baroktuin bij Paleis Het Loo

Tweede Kamer tegen ombouw

4 minuten leestijd

DEN HAAG — De restauratie van het paleis Het Loo en ombouw tot een museum, waartoe door de regering in 1969 werd besloten, leverde minister Van Doom (CRM) gisteren een overgrote tegenstand op in de Tweede Kamer.

Niet het feit dat het paleis gerestaureerd moet worden, maar in welke stijl men dit gaat doen. Het plan, ingediend door het ministerie van CRM, wil een restauratie van Het Loo in de stijl van de zeventiende eeuw. De bijbehorende tuinen moeten volgens de plannen geometrische (Franse Barok) tuinen worden.

Deze vorm zou aanzienlijk meer bezoekers kunnen verwerken dan de tuin, zoals zij nu is, aldus minister Van Doorn. De oude bomen, die bij de aanleg van deze formele (Barok) tuin moeten worden geveld (150 stuks) zouden volgens deskundigen reeds overrijp zijn. Bovendien zullen in plaats van deze 120 nieuwe bomen worden geplant. De tuin wordt omgeven door enerzijds de tuin van het oude Loo, aan de andere kant de woning van prinses Margriet. Om auditief en visueel contact te voorkomen, moet er rondom de tuin een muur worden gebouwd, ook in oude stijl, waarvan gedeelten nog aanwezig zijn.

De totale kosten van restauratie van tuin plus muur liggen rond de 5,2 miljoen gulden. Bij de ombouw van paleis Het Loo tot een museum zullen vele dingen niet worden teruggebracht in een toestand zoals die was bij aankoop van het paleis in de zeventiende eeuw. Bovendien is de inrichting van het paleis aangepast aan de zeventiende eeuwse stijl niet meer mogehjk, omdat de meubels praktisch niet meer voorhanden zijn. Er was bij de behandeling geen twijfel over het feit, dat hoe er ook wordt gerestaiweerd, de tuin en het huis naar dezelfde stijl moeten worden teruggebracht.

BOMEN

De WD diende een motie in, waarin zij stelde dat gezien, ten eerste de aanzienlijke toe te brengen schade aan het bomenbestand en ten tweede de onevenredige kostbaarheid van aanleg, inrichting en onderhoud en ten derde de twijfelachtigheid van de juistheid van de voorgestelde oplossing gezien uit estetisch en landschappelijk oogpunt niet overgegaan moet worden tot de aanleg van een Franse Baroktuin. Zij wil komen tot een overleg met deskundigen op het gebied van de landschapsarchitectuur en daarna enkele alternatieve voorstellen aan de Kamer voorgelegd hebben. Deze motie werd aangenomen met de stemmen van AR, K'^P, Boerenpartij en PPR tegen.

Een andere motie van de PvdA, die ook werd aangenomen met de stemmen van AR, KVP, PSP en PPR tegen, behelst dat het paleis Het Loo moet worden gerestaureerd in de uitwendige vorm, die het in de negentiende eeuwheeft gekregen. Zij gaan ervan uit in deze motie, dat het niet mogelijk is om tot een volledige stijlovereenstemming te komen tussen het uitwendige en inwendige paleis. Voorts stellen zij, dat het terugbrengen van het gebouw tot een stijl die het in het eind van de zeventiende eeuw ongeveer had, in zou houden dat een groot stuk bouw- en bewoningsgeschiedenis zou verdwijnen.

De conclusie van de minister van CRM luidde, dat hij de moties bezwaarlijk zal kunnen uitvoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Geen Baroktuin bij Paleis Het Loo

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken