Bekijk het origineel

Tuinbouw Westland komt ruimte tekort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tuinbouw Westland komt ruimte tekort

Ongerustheid bij zeven gemeenten

4 minuten leestijd

NAALDWIJK — Zeven gemeenten in het Westland maken zich bijzonder ongerust over het provinciale streekplan, dat volgens hen een regelrechte aanslag pleegt op de belangrijke functie van dit gebied voor de tuinbouwcultuur. Er wordt teveel aandacht besteed aan de stedelijke uitbreiding van de grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam en Delft. Als aan alle aanspraken die deze steden maken op het grondgebied van het Westland tegemoet wordt gekomen, ontstaat een tekort aan 603 hectare. Het Westland kampt nu al met een ruimtegebrek van 93 hectare.

De samenwerkende gemeenten hebben dit vastgelegd in een structuurplan Westland, waarvan donderdag het eerste gedeelte werd gepubliceerd. Het tweede en laatste gedeelte zal nog voor het eind van dit jjiar gereed komen. Koningin Juliana zal 9 juli a.s. een bezoek brengen aan het Westland. Tijdens een bijeenkomst in Naaldwijk zal in haar aanwezigheid de bedreiging van de ver.stedelijking van het Westland ter sprake komen. Het gaat met name om de bouwplannen in Wateringen en Schipluiden, die volgens het samenwerkingsorgaan Westland van de zeven gemeenten een ernstige bedreiging vormen voor het voortbestaan van de tuinbouw.

In het lijvige rapport maken 's-Gravenzande. De Lier, Maasland, Memster, Naaldwijk, Schipluiden en Wateringen aanspraak op woonruimte voor de groei van de autochtone bevolking, grondgebied voor de ontwikkeling en ruimte voor recreatieve voorzieningen. Als aan de aanspraken van Den Haag op terrein in Wateringen en van Delft op grondgebied van Schipluiden tegemoet wordt gekomen, is er voor de VVestlandse gemeenten onvoldoende ruimte voor expansie. De burgemeester van Naaldwijk, de heer J. de Bruin, ziet de situatie nog somberder in. AJs de plaimen van de overheid doorgaan, zal tien procent van de tuinbouw moeten verdwijnen.

Het samenwerkingsorgaan , dat op 1 maart j.l. uit het overlegorgaan Westland is ontstaan, wil in het rapport de ontwikkeling van de tuinbouw veilig stellen. Het wil tevens de vestiging van niet-agrarische bedrijven tegengaan. Burgemeester De Bruin klaagt erover, dat in het provinciale streekplan weinig of geen aandacht aan het Westland als glastuinbouwgebied wordt besteed en teveel nadruk wordt gelegd op de stedelijke uitbreiding van de grote steden.

Belang tuinbouw

De tuinbouw, die de laatste jaren in toenemende mate overgaat van groente- en fruitteelt op de bloemenkweek, neemt nog steeds een belangrijke positie in. Ondanks het teruglopend aantal glastuinbouwbedrijven van 4.500 in 1966 tot 3.745 in 1974, neemt de gemiddelde bedrijfsomvang toe van 5.900 \ierkante meter in 1966 tot 7.700 vierkante meter in 1974. Er werken meer dan 10.000 mensen in de tuinbouw. Dat is veertig procent van alle arbeidsplaatsen in dit gebied. De omzet van de bloemenveiling - deze bedraagt meer dan 300 miljoen gulden per jaar — vertoont een stijgende lijn.

Werkgelegenheid

De tuinbouwers in Wateringen, die voor 250 miljoen gulden in een kas hebben geïnvesteerd, maken zich ernstige zorgen over hun toekomst als Den Haag zijn zin krijgt bij de uitbreiding van zijn woningbezit in deze gemeente. Het zal een aanpassing betekenen van de werkgelegenheid van ongeveer 700 man. De produktie van deze kasbouwers bedraagt 45 miljoen gulden per jaar. Dit is zes procent van de totale Westlandse produktie.

De Westlaners zijn al erg ontevreden over de jaarlijkse groei van het aantal forensen in hun gebied. In sommige plaatsen werkt meer dan de helft van de beroepsbevolking buiten de gemeentegrenzen. Als dit zo doorgaat, blijft er geen ruimte meer over voor de eigen bevolkingsgroei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Tuinbouw Westland komt ruimte tekort

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken