Bekijk het origineel

Zeeland blij met de pijlerdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zeeland blij met de pijlerdam

3 minuten leestijd

VLISSINGEN — „Ik ben bijzonder gelukkig dat de beslissing over de Oosterschelde nu is genomen. Dit garandeert ons een aanvaardbare veiligheid omstreeks 1985". Dit zei dr. C. Boertien, commissaris van de Koningin in Zeeland, in een reactie op de beslissing van het kabinet om de Oosterschelde af te sluiten met een pijlerdam. „Ik ben vooral blij dat de beslissing nog voor het zomerreces van de Tweede kamer is genomen", zegt de heer Boertien.

„Wij in Zeeland hebben namelijk grote haast. Door het opnieuw oplaaien van de discussies en het uitstel van de beslissing is toch al zeven jaar verloren gegaan. Er is ons beloofd dat het gebied rond de Oosterschelde in 1985 beveiligd zou zijn. Het is nu zaak om zo snel mogelijk te beginnen, zodat dit ingewikkelde werk binnen de daarvoor gestelde tijd kan worden uitgevoerd. De keuze van het kabinet komt volledig overeen met de wens van de Zeeuwse staten, die vorige maand met grote meerderheid van stemmen een motie aannamen waarin de pijlerdam in de monding van de Oosterschelde als een aanvaardbaar compromis tussen milieu en veiligheid werd gezien".

Veiligheid

De hoofdingenieur-directeur van de provinciale waterstaat, ir. D. de Bijl, zegt ook bijzonder blij te zijn dat er nu tenminste een beslissing is gevallen en dat Zeeland de veiligheid waar ze zolang om gevTaagd heeft, nu eindelijk krijgt. De veiligheid heeft bij ons adtijd voorop gestaan zegt de heer De Bijl. Maar nu blijkt dat ook het rijke milieu van de Oosterschelde behouden kan blijven, is er voor ons dubbel reden om feest te vieren.

 Dijkgraaf A. M. Geluk van het waterschap Schouwen-Duiveland, tevens voorzitter van de Zeeuwse waterschapsbond zegt: „We zijn blij dat aan de te lange onzekerheid en de teveel spanning nu een eind is gekomen. De oplossing is een compromis maar hopelijk voor allen aanvaardbaar. De waterschappen gaan met dit compromis akkoord. Nu moeten we niet meer onderling krakelen maar samen aan het werk gaan". Over het enorme bedrag dat de pijlerdam gaat kosten merkte de heer Geluk op: ,,Dit bedrag moet je over eeuwen uitsmeren. De ervaring die de waterbouwers hiermee opdoen kan niet alleen ten dienste komen van ons eigen land maar wellicht ook aan vele andere landen in de wereld".

De heer C. van Leeuwen, voorzitter van de actiegroep Ocsterschelde Openhouden, de groep die zich van alle actie- en milieugroepen het meest voor het behoud van het natuurlijk milieu in de Oosterschelde heeft ingezet zegt: ,,We zijn wel tevreden met de pijlerdam, ook al vinden we dat een volledig open Oosterschelde met verhoogde dijken toch de beste oplossing zou zijn. We hebben echter goede hoop dat de waterstaatingenieurs tijdens het bouwen van de dam toch nog verbeteringen aan het doorlaatwerk kunnen aanbrengen.". Bij de actiegroep „Oosterschelde Open" vindt men het wel jammer dat er nu bijna drie miljard gulden op tafel moet worden gelegd om het gezichtsverlies van enkele personen te voorkomen. Dit is in deze economisch slechte tijd een daad van grote onverantwoordelijkheid zegt de heer Van Leeuwen. Vooral omdat net met het verhogen van de dijken bijna twee miljard had kunnen besparen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zeeland blij met de pijlerdam

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken