Bekijk het origineel

Bezorgheid bij Herv. restauratiecommissie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bezorgheid bij Herv. restauratiecommissie

Slechte toestand historische kerken

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De toestand, waarin vele historische kerkgebouwen komen te verkeren, is voor de Hervormde bouw- en restauratiecommissie reden tot grote bezorgdheid. Dit zegt de commissie in haar jaarverslag over 1975.

 Hoewel de commissie zeer tevreden is  over de samenwerking met de rijksdienst voor de monumentenzorg, is er, mede door de huidige economische situatie, onvoldoende geld beschikbaar voor restauraties. Wel konden, aldus de commissie, dankzij de dienst aanvullende civiele werkzaamheden enkele belangrijke restauraties worden uitgevoerd, maar het blijven „noodmaatregelen".

De commissie zegt verheugd te zijn over de uitbreiding van de monumentenwacht Nederland. Voor vele colleges van kerkvoogden betekent het lidmaatschap een aanmerkelijke verlichting van de zorgen. Tegen geringe vergoeding wordt het kerkgebouw jaarlijks geïnspecteerd, waardoor kostbare onderhoudsbeurten wegens achtergesteld onderhoud worden voorkomen.

De commissie is ook blij met de voorbereiding van een wetsontwerp voor subsidie aan gebouwen van charitatieve instellingen, die niet op de lijst van monumentenzorg voorkomen, maar toch uit stedebouwkundig oogpunt markant zijn.

De commissie meldt dat in 1975 acht nieuwgebouwde Hervormde kerken gereed kwamen, tegen vijf in 1974. Een van deze kerken werd samen met de Gereformeerden gebouwd. Het aantal gereedgekomen restauraties bedroeg 55, tegen 39 in 1974. Verder kwamen in 1975 acht verenigingsgebouwen tot stand en werden er twee verbouwd. Er kwamen dertien pastorieën gereed en een bejaardentehuis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bezorgheid bij Herv. restauratiecommissie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken