Bekijk het origineel

Niet en wel aanbevolen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Niet en wel aanbevolen

4 minuten leestijd

Een tijdje geleden kreeg ik van een christelijke uitgeverij \ een boek toegestuurd met de vraag er een recensie over te schrijven. Dit boek heb ik in één adem uitgelezen, zo dat \ heet.

Het ging over een jongeman die na jaren als zeeman over de wereld te hebben rondgezworven, de behoefte kreeg ': aan een rustig gezinsleven met een lieve vrouw. Dit geluk vond hij in een jonge weduwe met twee kinderen. Ze trouwden en hielden ontzettend veel van elkaar. Maar na 10 jaar ongestoord huwelijksleven stierf de vrouw aan kanker. De man was radeloos van verdriet, maar vond na een \ jaar toch weer het geluk in een huwelijk met een tweede vrouw.

De schrijfster van deze roman had de karakters treffend weergegeven, met al die emoties en verwikkelingen welke in een dergelijk verhaal voorkomen; vooral de spanningen en botsingen van de vader met de twee kinde' ren van zijn eerste vrouw waren boeiend beschreven. Heel knap werk. En zoals al gezegd, had ik van de eerste tot de laatste regel van deze roman genoten, en ervaren dat de situaties levenecht waren getekend.

En toch heb ik de moed niet kunnen opbrengen om over dit boek een beoordeling te schrijven, want (om eerlijk te zijn) had ik dan moeten besluiten met: niet aanbevolen.

Niet aanbevolen, omdat God in dit „christelijke" boek. ontbrak. In veel boeken van zich christelijk noemende auteurs ontbreekt God. Dat was hier ook het geval.

Is het lezen van dergelijke boeken dan af te keuren? Moeten we dan alleen maar aanbevelen die boeken waar de christelijkheid duimendik op ligt? Van dat conservatieve standpUril'ging ik wel uit, waarom ik dan ook meteen bégónmei de zin: We kunnen deze roman niet warm aanbevelen, daar God er geen rol in speelt...

Toen ik dat neergeschreven had, dacht ik: Speelt God eigenlijk wel een rol in mijn leven?

Vanuit onze christelijke opvoeding en levensovertuiging gaan we zo gemakkelijk over anderen oordelen. En met ons veroordelen zijn we dan ook meteen klaar.

Na het lezen van het bewuste boek had ik het volste recht met te besluiten dat de personen uit het verhaal de Heere niet nodig hadden in hun zorgen. Ze losten hun moeilijkheden sey wel op. Het kwam. wel op s'n pootjes terecht, zoals dat in een roman behoort, maar dankbaarheid tegenover een God in de hemel. Die mensen tot elkaar brengt en Die zulke verrassende wendingen in een mensenleven bewerkstelligt, dat was er niet bij.

God speelde geen rol in hun leven. Hoe is dat met jullie jongelui? Wordt er nog gebeden om het verkrijgen van een levenspartner? Zijn onze jongemensen er zich van bewust dat de Heere ons gadeslaat bij het zoeken van een levensgezel?

Bedenken we wel dat Hij zich bedroeft wanneer we in dezen onze eigen weg volgen en we maar op goed geluk iemand nemen, of wanneer we per se die ander willen hebben op wie we „gek" zijn? Gekzijn is nog geen liefde. Liefde is zichzelf weggeven aan de ander.

En weet je wat voor element daar ook bij komt? Gehoorzaamheid. Liefde en gehoorzaamheid zoals de Heere Jezus getoond heeft. Liefde tot de ander en gehoorzaamheid aan Hem die ons leven bestuurt. In alle moeilijkheden die zich voordoen in het jonge-mensenleven: in het verlangen naar een levensgezel, in de vele teleurstellingen, in de spanningen wanneer de ander niet is zoals was gehoopt, in omstandigheden waarin we muurvast zijn geraakt, in gevallen van twijfel en wanhoop, in momenten van bitter berouw of knagend verdriet.. In alle aspecten van het jonge leven wil de Heere gekend worden.

Op het gebed wil Hij helpen en uithelpen. Hij wil er om gebeden zijn. Je kunt pleiten op Zijn belofte. Wie Mij aanroept in de nood, vindt Mijn gunst oneindig groot.

Als je nog een levensgezel zoekt, vraag Hem dan om licht.

Als je al een levenspartner hebt, bid Hem dan samen om zijn gunst. mm

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Niet en wel aanbevolen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken