Bekijk het origineel

Omvangrijke tegenvallers voor minister Duisenberg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Omvangrijke tegenvallers voor minister Duisenberg

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Duisenberg (financiën) heeft donderdagavond laat de Tweede Kamer laten weten, dat bij de uitvoering van de begroting voor dit jaar „vrij omvangrijke tegenvallers" optreden. In totaal belopen deze tegenvallers een totaal-bedrag van ongeveer 1,5 miljard gulden.

Het kabinet meent, dat maatregelen noodzakelijk zijn om deze overschrijding te compenseren. De compensatie bestaat uit het onverdeeld laten van de reserve voor prijsbijstelling, de blokkering van onverbonden bedragen van de overboekingen van vorig jaar naar dit jaar en uit een algemene omslag.

Vrij vertaald betekenen deze compensatie-maatregelen o.m. een vermindering van de mogelijkheden om uitgaven te doen. Het aanwezige reserve-potje voor prijsaanpassingen wordt „ingedikt" en de overboeking van in 1975 overgebleven begrotingsgelden naar dit jaar zullen worden geblokkeerd.

Volgens minister Duisenberg betreft ongeveer de helft van de „tegenvallers" de aardgasbaten, deels als gevolg van minder grote afzet en deels als gevolg van het achterblijven van de prijs bij de oorspronkelijke ramingen. Andere tegenvallers worden toegeschreven aan de EG-bijdragen, de subject-subsidies woningbouw, de tekorten openbaar vervoer en aan het fiscale dekkingsplan. In de zogenoemde „voorjaarsnota" zegt minister Duisenberg, dat bij de raming van de daarin vermelde cijfers is uitgegaan van de gegevens over eind maart, die overigens in de eerste helft van mei beschikbaar kwamen. Ook is rekening gehouden met de recente beslissing over de afsluiting van de Oosterschelde. Met nadruk wordt er in de nota op gewezen, dat de huidige ramingen nog geenszins als definitief mogen worden aangemerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Omvangrijke tegenvallers voor minister Duisenberg

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken