Bekijk het origineel

Onder Amerikanen weinig aandrang tot evacuatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onder Amerikanen weinig aandrang tot evacuatie

Geen paniek in Libanon

5 minuten leestijd

BEIROET — De Amerikaanse ambassade in Libanon heeft de rond 1.400 nog aanwezige Amerikanen vrijdag dringend aangeraden gebruik te maken van het Britse konvooi dat zaterdag een evacuatie uit Libanon organiseert.

Vrijdagmiddag hadden 30 Amerikanen zich aangemeld voor het konvooi dat zaterdagochtend vroeg vertrekt. De Britse ambassade heeft vrijdag van de betrekkelijke rust in het land gebruik gemaakt door een klein testkonvooi met buitenlanders weg te sturen, onder bescherming van een Palestijns, Lybisch en SyrisCh escorte.

Een Britse woordvoerder verklaarde vrijdag dat het konvooi, dat in 50 bussen plaats biedt aan 1.750 personen, waarschijnlijk niet in zijn geheel hoeft te worden gebruikt omdat men verwacht dat het vliegveld in Beiroet, dat op 6 juni als gevolg van de strijd werd gesloten, weer op korte termijn zal worden geppend.

Op de luchthaven was echter nog niets te merken van verhoogde activiteiten. De Saika commando's, die achter Syrië staan, zeiden dat ze hij hun patrouillewerkzaamheden langs de toegangswegen naar de luchthaven geen employés waren tegengekomen die weer aan het werk gingen.

Het Linkse dagblad AI Moharrer maakte vrijdag bekend dat het gezamenlijke Palestijns-Linkse commando een resolutie van zeven pimten van Syrië heeft afgewezen waarin wordt gesproken over terugtrekking van de Syrische strijdkrachten en inzetting van het Pan-Arabische vredesleger.

Arabische Liga

Volgens goed ingelichte kringen rond de rechtse Christelijke president van Libanon Suleinian Franjiech, is de secretaris-generaal van de Arabische Liga Mahmoud Riad er niet in geslaagd Christenen en Moslems nader tot elkaar te brengen over de rol van het pan-Arabische vredesleger. Riad is nu in Saoedi-Arabië waar hij probeert steun te krijgen van de rijke en invloedrijke Saoedi's om een compromis tot stand te brengen, aldus de woordvoerders.

De christenen willen een zwaar bewapend Pan-Arabisch leger om er samen met Syrië op toe te zien dat er geen bestandsverbrekingen plaatsvinden. De Palestijnen willen lichtbewapende waarnemers die de Syriërs geheel dienen te vervangen, aldus dezelfde bronnen.

Er zijn nog geen berichten binnengekomen over eventuele resultaten van de ondervraging van drie Libanezen die door de Palestijnen worden beschuldigd van de moord op de Amerikaanse ambassadeur Meloy, attaché Waring en hun Libanese chauffeur en lijfwacht. Volgens geruchten zouden de drie schuld hebben bekend.

Druzen

Inmiddels zijn er berichten binnengekomen over opnieuw uitgebroken gevechten tussen Syrische troepen en leden van de Druzen, een Moslem sekte in de bergen vlakbij de provincie waar de linkse leider Kamal Joemblatt woont.

Libanese veiligheidstroepen en Palestijnse Militia's hebben verklaard dat de Syriërs, die woensdag met zwaar artilleriegeschut het dorp Aindara binnentrokken, de dorpelingen ontwapend hebben, maar dat er nog steeds wordt gevochten in het gebied.

Inmiddels heeft de Amerikaanse ambassade haar landgenoten dringend aangeraden mee te gaan met het Britse evacuatie-konvooi van zaterdag, dat openstaat voor mensen van het Britse Gemenebest, West-Europeanen en Amerikanen. De staf van de Amerikaanse ambassade zelf zal de eerstkomende weken worden teruggebracht van 50 tot rond 30 man personeel.

Niettemin lijkt er geen paniek te bestaan onder de buitenlandse kolonie in Libanon. ,,Ik ga niet af op het advies van een ambassade die niet eens zijn eigen ambassadeur kan beschermen", aldus een professor aan de Amerikaanse universiteit van Beiroet, die van plan is te blijven. Een groot aantal buitenlanders schijnt eveneens niet van zins te zijn te vertrekken.

Vrijdagavond werd bekend dat slechts 100 Amerikanen en 90 andere buitenlanders zich hebben opgegeven voor het Britse evacuatie-konvooi van zaterdagmorgen.

Testkonvooi

Inmiddels werd uit de Syrische hoofdstad Damascus vernomen dat het Britse testkonvooi dat vrijdag is vertrokken in de Libanese bergen is beschoten. Niemand werd hierbij gewond. De 60-jarige Britse onderwijzeres Hazel St. John, een van de evacuees, verklaarde dat er een paar meter voor haar auto een mortier ontplofte. „Als we dichter achter de voor ons rijdende wagen hadden gezeten waren we er erger aan toe geweest", zo verklaarde ze. j

Het konvooi kwam zeven uur na het vertrek uit Beiroet in Damascus aan. Onder normale omstandigheden doet men drie uur over deze afstand.

De stoffelijke overschotten van de twee Amerikaanse diplomaten zijn naar de luchthaven van Damascus overgebracht, vanwaar ze met een militair vliegtuig naar Washington zullen worden gevlogen.

Een aantal evacuees verklaarde na aankomst in Damascus dat ze onderweg bij Jezzine, een bergdorpje op 22 kilometer ten oosten van de havenstad Sidon, terecht waren gekomen in een kogelregen van elkaar bestrijdende militia's. Het konvooi gebruikte niet de hoofdweg tussen Beiroet en Damascus maar ging via de oostelijke bergweg die langs Jezzine loopt.

Een jeep met Syrische soldaten en Syrische militaire politie op motoren begeleidde het konvooi hierna over de Syrisch-Libanese grens tot aan Damascus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Onder Amerikanen weinig aandrang tot evacuatie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken