Bekijk het origineel

Comecon-handel vormt rijke bron van inkomsten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Comecon-handel vormt rijke bron van inkomsten

4 minuten leestijd

Wanneer Engels aan het graf van Karl Marx opmerkte, dat de mens eerst eten, drinken, slapen en zich kleden moet voordat hij filosoferen en politiseren kan, dan geldt dat ook voor de vele functtonarissen die de KPI en haar orgranlsatles telt. Wat zijn de bronnen die zorgden voor de tijdige betaling van salarissen en onkosten? Voor de financiering plus de partijkranten en de verkiezingspropaganda?

Vragen die bizondere aandacht krijgen voor wie ziet, dat de KPI over het grootste en indrukwekkendste communistische partijapparaat in de niet-communistische wereld beschikt.

Het officiële budget wijst een bedrag van 30 miljard lire aan. Maar het apparaat is zo uitgebreid, dat kenners twijfelen aan dit gegeven. Volgens hen moet de partij over ministens 90 tot 130 miljard lire per jaar beschikken, wil zij de aktiviteiten financieren die zij onderhanden heeft. In Italiaanse kranten als de „Corriere della Serra" en de „Giomale di Milano" en andere Europese bladen als „The Economist" en het Amerikaanse „New Republic" zijn over de financiële bronnen van de KPI de laatste tijd interessante berichten verschenen.

Handelsverkeer

In het handelsverkeer tussen de Comecon-landen en Italië neemt de conmiunistische partij (KPI) een sterke positie in. Die handel is belangrijk. In 1976 bedroeg zij ongeveer 4,76 miljard dollar. De Comecon-landen verstrekten in 1976 Italië bijna 2,6 miljard dollar krediet. Voorzien werd in de levering van 900 miljoen dollar fabrieksuitrustingen en 600 miljoen dollar gasbuizen voor de aanleg van de nieuwe gasleiding die het Oostblok aan West-Europa moet verbinden.

De schakel tussen de KPI en deze Oosthandel wordt gevormd door allerlei handelsondernemingen waarvan de KPI eigenaar is. Resistal in Milaan en haar dochteronderneming Sorimpex koopt en verkoopt binnen deze handel met de Comeoonlanden oonsumentengoederen. Twee andere belangrijke ondernemingen op dit gebied zijn Italoscambio in Napels en Italimpex in Rome. De winsten van deze ondernemingen komen rechtstreeks in de partijkas van de KPI.

Een andere financieringsbron zijn de diensten die Italiaanse ondernemingen Moskou bewijst met het verzorgen van de contacten met de ontwikkelingslanden. Moskou heeft zelfs grote Italiaanse ondernemingen kimnen dwingen, de KPI met een goede commissie te belonen.

Moskou

Een derde bron zijn de ondernemingen, die in het bezit zijn van het kader van de KPI. De firma Novasidur behoort o.a. hiertoe. Ook de Nationale consumptieorganisatie, die vooral in Noord-Italië over een 11.000 filialen beschikt is een belangrijke financieringsbron. Zij houdt zich ondermeer bezig met de invoer van vlees uit Oost-Europa in Italië. Doamede zijn echter de bronnen van de KPI nog niet uitgeput. Geschat wordtdat elk jaar minstens 20 tot 30 miljard lire rechtstreeks vanuit Moskou naar de partijkas in Italië wordt overgemaakt.

Het gevolg is echter dat ondanks de zo met de mond beleden onafhankelijkheid, de communistische partij in Italië volledig van Moskou afhankelijk is. Zou de koers van de partij Moskou niet langer bevallen en de beurs dichthouden, dan stort het gehele apparaat door gebrek aan middelen ineen.

Nadat Berlinguer in februari van dit jaar op het partijcongres in Moskou zijn onafhankelijkheid tegenover Moskou had beleden, kwam het aansluitend daarop nog tot een gesprek met Brezjnev. Na afioop werd bekendgemaakt dat „volledige overeenstemming" was bereikt.

Overeenstemming over de werkelijke onafhankelijkheid van de KPI?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Comecon-handel vormt rijke bron van inkomsten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken