Bekijk het origineel

Ook kleine partijen maken goede kans in Italië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ook kleine partijen maken goede kans in Italië

5 minuten leestijd

Voor de verkiezingren van Senaat en Kamer van Afgevaardigden hanteert Italië een systeem van evenredige vertegenwoordiglng met allerlei uitzonderingen. Uitzonderingren, die ten gunste van de kleinere partijen in de loop der jaren zijn aangebracht.

Het land is verdeeld in 32 kieskringen, die elk ongeveer een miljoen kiezers omvatten. De grootste kieskring is wel de stad Rome met ongeveer vier en een half miljoen kiezers. Ze kiezen dan ook echter 63 afgevaardigden.

Voor het toewijzen van het aantal zetels per partij worden hi elke kieskring JMiAet aantal te

Een andere afwijking ligt in het feit, dat wanneer een partij in een kieskring voor een zetel, stemmen tekort komt, deze stemmen daarmede nog niet verloren behoeven te zijn. Integendeel in het geval, dat op de partij in alle kieskringen in ieder geval 300.000 stemmen zijn uitgebracht wordt ook in ieder geval een zetel toegewezen. Al is het dat als bijkomende voorwaarde de partij over minstens een zetel moet beschikken in de lagere organen van de staat.

 Hoge opkomst

Dit jaar, om precies te zijn op 20 en 21 jimi zullen bijna 41 miljoen Italianen boven de achttien jaar hun stem uitbrengen. Bij de laatatft-gefkiflzingBB hracht 92 procent van,de.^.kiejer^. ^Jip^sij^m.uit. Gezien^ do aandrang van de communisten om geen stem verloren te doen gaan, mag verwacht worden, dat dit jaar de score nog hoger zal liggen. Immers ook de andere partijen oefenen op de kiezer daarbij de nodige druk uit.

Ook het gebruikte stembiljet wijkt af van hetgeen we in ons land gewoon zijn. Uiteraard staan alle partijen erop vermeld, onder toevoeging van hun symbolen. Immers nog steeds kent Italië een groot aantal analfabeten, vooral in het zuiden. Zo kenmerkt de christen-democratische partij zich door de afbeelding van een schild gebruikt door de Kruisvaarders. De communisten, hoe kan het anders, door hamer en sikkel. Wie een voorkeur voor een bepaalde kandidaat heeft, schrijft de naam van de kandidaat van zijn keuze op het biljet.

Kandidaten

Het is duideUjk dat bij een dergelijk systeem kandidaten er groot belaag bij hebben de- grootst mogelijke bekendheid te genieten. Kandidaten die over geld beschikken om reclame voor zich te maken zijn, dat laat zich verstaan, daarbij in het voordeel boven de kandidaten die over wei> nig of geen financiële middelen beschikken. Een uitzondering op deze gedragslijn vormen de communisten. Het Centrale Comité van de commimistische partij bepaalt op wie er gestemd moet worden. Het werven van stemmen voor een bepaalde kandidaat wordt door de partij niet toegestaan. Daarom kunnen we erop rekenen, dat de Europese commissaris Altiero Spinelli, die zich als onafhankelijk op de communistische lijst heeft doen plaatsen, ook inderdaad gekozen zal worden.

Ligt bij de verkiezing voor leden van de Kamer van Afgevaardigden het accent op de partijen, bij de Senaatsverkiezingen ligt meer het accent op personen. Van de 328 senatoren zijn er 315 verkiesbaar. Zeven senatoren hebben voor hvm leven in de Senaat zitting. Wie meer dan 65 procent van de stemmen heeft uit de 217 voor de Senaat geldende kieskringen is in ieder geval gekozen. Bij de verkiezingen in 1972 was dat het geval met twee senatoren.

Wie de lijst aanvoert in zijn kieskring is nog niet altijd automatisch gekozen. Hij moet daarbij ook het hoogste percentage uitgebrachte stenunen op zich verenigd hebben. Is dat iemand die lager op de Ujst staat, dan is die gekozen. Vooral de communisten hebben hun hoop gevestigd op de 5,7 miljoen kiezers, die voor het eerst zullen gaan stemmen. Ze verwachten van deze nieuwelingen een grote toeloop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ook kleine partijen maken goede kans in Italië

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken