Bekijk het origineel

Jubileum-jaarverslag van „Het Oversticht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jubileum-jaarverslag van „Het Oversticht"

2 minuten leestijd

ZWOLLE — De stichting „Het Oversticht" heeft haar jaarverslag 1975 gepubliceerd. Het genootschap dat tot doel heeft het bevorderen en instandhouden van het landelijk en stedelijk schoon in Overijssel, vierde in 1975 haar vijftigjarig jubileum.

De praktische idealisten die 50 jaar geleden de stichting in het leven hadden geroepen, zullen nooit voorzien hebben, dat het jubileum samen zou vallen met het Monumenten jaar. Logisch ook, want wie maakte zich toen druk om monumenten?

Maar toch waren de oprichters van ,,Het Oversticht" één van de eersten die zich bekommerden om het behoud van waardevolle elementen in de steden en het landschap. En dit principe heeft de stichting 50 jaar lang volgehouden. Een blijk van waardering mocht de stichting ontvangen in de vorm van een eigen gebouw; het ,,Overstichtshuis". Dit gebouw werd op 10 september officieel door de commissaris der koningin in gebruik genomen.

COMMISSIES

De stichting is onderverdeeld in verschillende commissies. Zo zijn er de welstandscommissie, de landschapscommissie en de monumentencommissie. De welstandscommissie houdt zich bezig met de harmonie tussen een monument en het landschap. Zo geeft zij aanwijzingen bij het restaureren van de monumenten en verschaft de bewoners richtlijnen, hoe zij hun monumentale woning het best kunnen schilderen, verbouwen en onderhouden.

De landschapscommissie zorgt voor dijkverbeteringen, de aanleg van wegen en het behoud van natuurlijke monumenten zoals bossen en heidevelden. Het afgelopen jaar heeft deze commissie ontwerpen opgesteld voor verbetering van de IJsseldijk en de Vechtdijk. Wat de wegen betreft, zijn er plannen voor rijkswegen in Twente en een uitbreiding van het fïetspadennet in geheel Overijssel. De monumentencommissie heeft zich het afgelopen jaar bezig gehouden met het subsidiebeleid en de inschrijving van „nieuwe" monumenten op de monumentenlijst. Ook heeft de commissie zich bezig gehouden met rehabilitatie van oude stadskernen. Zoals die van Kampen, Zwolle, Deventer en Hasselt. Dit jaar staan er vier gerestaureerde molens en zes neo-gotische kerken als nieuwkomers op de monumentenlijst genoteerd.

Voorts maakte de stichting een studiereis naar Finland en Leningrad. Zij deed dit om een beter inzicht te krijgen hoe men in het buitenland met de monumenten omgaat. Aldus het jaarverslag van de stichting „Oversticht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Jubileum-jaarverslag van „Het Oversticht

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken