Bekijk het origineel

„Wereld'-congres is Amerikaanse zaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Wereld'-congres is Amerikaanse zaak

Schotse calvinisten niet present

3 minuten leestijd

EDINBURGH — Het „wereldcongres van Fundamentalisten" in deze stad is toch wel overwegend een Amerikaanse aangelegenheid, van Bob Jones en zijn vrienden. Dat blijkt niet alleen uit het grote aantal deelnemers uit de V.S. — naar schatting tweevijfde, tegen éénvijfde uit Noord-Ieriand en tweevijfde, uit de rest van de wereld, waaronder vooral Engeland en Schotland.

( Van onze kerknieuwsredactie)

 Het blijkt vooral uit de sprekerslijst. Wij hebben het even voor u nagegaan. In totaal voeren op deze conferentie 65 personen het woord. Wij speciflceren dat nu gemakshalve niet, maar deze 65 zijn de inleiders, voorgangers in de bijbelstudies, conferentievoorzitters van de dag, spreeksters voor de afzonderlijke vrouwenbijeenkomsten en predikers in de avonddiensten.

Van die 65 zijn er liefst 41 rechtstreeks afkomstig uit de V.S. en (slechts) een zevental uit Noord-Ierland (Paisley en ambtgenoten van zijn Vrije Presbyteriaanse kerk). De overige 17 zijn afkomstig uit Israël (westelijke Jordaanoever) en India elk twee personen en uit de volgende landen één persoon: Schotland, Libanon, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Japan, Taiwan, Singapore, West-Duitsland, Frankrijk, Egypte en Colombia.

Eerlijker

Daarbij moet nog worden opgemerkt, dat de afgevaardigden uit Japan en één uit India ook Amerika^ nen zijn; zendelingen in die landen. Feitelijk ligt het aantal sprekers uit de V.S. dus nog hoger.

Wanneer men bovendien meetelt, dat de koorleider, het gemengd koor, de pianiste en de organist ook uit de „States" komen, dan is het duidelijk, dat men moeilijk snorkerig met Bob Jones vol kan houden, dat dit een wereldomvattend congres is. Het was dan ook goedkoper en wel zo eerlijk geweest, wanneer men het congres had georganiseerd in bijv. de gebouwen van de Bob Jones universiteit te Greenville. De benaming „wereldcongres" doet het wel goed in de publiciteit — de pers, ook de plaatselijke en Schotse regionale, laat het trouwens vrijwel geheel afweten — maar is duidelijk in strijd met de feiten.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is ook, dat wij geen enkele predikant of hoogleraar van de Free Presbyterian of de Free Church in Schotland onder de gasten zagen. De hogeschool van de Free Church — die in nauw contact staat met de Chr. Geref. kerken in Nederland — is niet ver van de congreszaal. Maar de Schotse Calvinisten hebben niet veel van op met dit fundamentalisme Amerikaanse snit!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Wereld'-congres is Amerikaanse zaak

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken