Bekijk het origineel

Andriessen: PvdA voert guerrilla tegen ons

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Andriessen: PvdA voert guerrilla tegen ons

Samenhang kabinetsvoorstellen niet onverbrekelijk

4 minuten leestijd

De KVP-leider wees van de hand dat de samenhang tussen de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet en de structurele hervormingen als de wetsontwerpen op de ondernemingsraden, de grondpolitiek en de vermogensaanwasdeling (VAD) overbrekelijk is. De PvdA ziet die zaken wel als onverbrekelijk met elkaar verbonden. In de regeringsstukken komt dat woord echter niet voor, aldus Andriessen.

Als het aan ons ligt, worden die wetsontwerpen nog in deze kabinetsperiode behandeld, aldus Andriessen zaterdag in het radioprogramma „In de rooie haan".

Volgens hem noemt de PvdA alleen bepaalde samenhang. Als in de structuurnota van minister Lubbers staat dat een deel ^an het beleid alleen maar goed in Europees verband kan worden gevoerd^ dan vraag ik mij af waarom de PvdA zo aarzelend staat tegenover wat er in Europa moet gebeuren. Die samenhang zie ik ook, zo zei de KVP-leider.

Samenhang

Naar de mening van Andriessen hebben PvdA en PPR afgelopen week in het parlement zelf de samenhang tussen de kabinetsvoorstellen verbroken. Dat gebeurde volgens hem toen zeven socialisten en drie radikalen tegen de loonwet stemden en later door volledige fracties tegen het regeringsvoorstel over het minimumloon. „Dat zijn ook samenhangen die men moet zien. Het kan niet zo zijn dat christen-democraten in het parlement moeten opdraaien voor vervelende dingen en dat de PvdA stemt voor leuke dingen voor linkse mensen". _

VAD

Over de VAD en de ondernemingsraden zal in het parlement ruimhartig gediscussieerd kunnen worden, aldus Andriessen. „Wij willen een VAD en een vernieuwde ondernemingsraad. Dat staat in ons programma. Het is niet zo dat socialisten of progressieven het monopolie van de vooruitgang in Nederland hebben. Het is misleidend als men, door die samenhangen zo te leggen als de socialisten doen, die indruk zou willen wekken".

Wat de VAD betreft zei Andriessen dat er nog gepraat zal moeten worden over de vraag hoe de opbrengst verdeeld moet worden tussen de individuele werknemer en de collectiviteit van alle werknemers in ons land. Ook is het voor de KVP-leider nog een vraag of er één groot fonds moet komen. „Zover ben ik nog niet". Over de samenwerking met de PvdA na de volgende verkiezingen zei Andriessen, dat die op basis van wederkerigheid moet plaatsvinden. „Op het ogenblik is er in de PvdA een actie tegen de KVP aan de gang. Onder die omstandigheden kunt u geen voorkeursuitspraak van mij verwachten".

Verkiezingen

 De KVP-leider meende, dat als het CDA bij de verkiezingen de grootste partij wordt, de vanzelfsprekendheid moet worden voortgezet, waarmee bij de laatste formatie de leider van de grootste partij leider van de regering 'is geworden. Wij zullen daarvoor goede mensen kunnen leveren, aldus Andriessen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Andriessen: PvdA voert guerrilla tegen ons

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken