Bekijk het origineel

Thesaurier-generaal: slang'' is gevaarlijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Thesaurier-generaal: slang'' is gevaarlijk

LOSSER GELDVERBOND IN EEG IS NOODZAAK

6 minuten leestijd

DEN HAAG — De monetaire slang is gevaarlijk en en er moet in de Europese Gemeenschap daarom een losser algemeen verband komen, waarvan alle landen van de Europese Gemeenschap deel ktmnen uitmaken, ook de huidige „slang"-landen, die als groep binnen dat meer algemene verband zouden kunnen opereren. Thesaurier-generaal dr. C. J. Oort heeft dit vrijdag als zijn persoonlijke mening te kennen gegeven in een lezing, gehouden te Londen voor de leden van het „Royal Institute of International Affairs". Het algemene wisselkoers-arrangement, waaraan dr. Oort denkt, zou gebaseerd moeten aijn op de „regels" voor het zweven van wisselkoersen, die in het kader van het I.M.F. al tot op zekere hoogte zijn uitgewerkt.

Dr. Oort, die zei bezorgd te zijn over de monetaire ontwikkelingen in de Europese Gemeenschap, vindt het, zowel uit economisch als uit politiek oogpunt, een hoogst ongewenste toestand, dat sommige landen van de Europese Gemeenschap samenwerken in een vrij nauw wisselkoersverband, terwijl de andere landen op dit terrein geen enkele verplichting hebben en het er ook niet naar uitziet, dat zij spoedig zich bij dit monetaire arrangement kunnen voegen.

Zorgen

De zorgen van dr. Oort over de monetaire ontwikkelingen in de Europese Gemeenschap worden veroorzaakt door het steeds meer uit elkaar groeien van de slang-landen en de andere E.G.-landen. Dr. Oort heeft verder kritiek op de groeiende neiging om de slangformule als de enige weg naar economische en monetaire deugd te zien, waar de anderen zich maar hebben bij te voegen op straffe van anders aan hun lot te worden overgelaten. Het rapport-Tindemans geeft duidelijk blijk van dit soort denken: zijn economische en financiele paragrafen zijn. helemaal op de slang gericht

Instrumenten

De slang, die oorspronkelijk was bedoeld om stap voor stap tot een Europese Economische en Monetaire Unie te komen, heeft een veel belangrijker functie gekregen dan oorspronkelijk was bedoeld: de slang is het instrument voor het gezamenlijk zweven tegenover de dollar geworden. De monetaire unie zou volgens de opzet van het rapport- Wemer van 1970 in 1980 moeten worden bereikt, maar volgens dr. Oort zal de volledige monetaire unie zelfs in 1990 nog geen werkelijkheid zijn.

Dood spoor

 Ik ben erg bang, zei dr. Oort, sprekende over de gevaren van de huidige toestand, dat de mythologie van de slang en de doctrines, die er aan verbonden zijn, de Europese Gemeenschap op een doodlopende weg voeren. Zij maken, dat wij ons de op slang concentreren, terwijl de monetaire samenwerking tussen alle EG-partners te zamen is opgeschort tot een tijdstip in de toekomst, instaat zijn toe te treden.

Waarschuwing

Het zal waarschijnlijk erg lang duren, alvorens alle landen van de Europese Gemeenschap een voldoende parallelle economische koers varen, die het mogelijk maakt, dat de huidige buitenstaanders zich in de slang voegen. Als in de tussentijd op de huidige weg wordt voortgegaan, zullen de negen van de gemeenschap verder afglijden naar een monetaire verdeling tussen de lid-staten, die groter wordt naarmate de huidige toestand langer voortduurt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Thesaurier-generaal: slang'' is gevaarlijk

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken