Bekijk het origineel

Rondetafelgesprek onder leiding Sarkis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rondetafelgesprek onder leiding Sarkis

Syrië steunt Frans voorstel

2 minuten leestijd

CAIRO — De Egyptische president Anwar Sadat heeft er niet langer bezwaar tegen dat Franse troepen samen met de Arabische Vredesmacht in Libanon worden gestationeerd. Hij stelde wel als voorwaarde dat de onlangs gekozen Libanese president Elias Sarkis Parijs om militaire hulp vraagt.

Sadat verklaarde dit zaterdag tegenover Egyptische journalisten tijdens een persconferentie in Teheran, waar hij momenteel op bezoek is. Hij voerde donderdag een langdurig telefoongesprek met de Franse president Giscard D'Estaing, die zijn enige tijd geleden gedane aanbod troepen te zenden om de vrede te verzekeren onlangs herhaalde.

Vredesconferentie

President Assad van Syrië verklaarde vrijdagavond het Franse voorstel voor een vredesconferentie in Libanon te steunen. Assad heeft afgelopen week een bezoek aan Frankrijk gebracht en besprekingen met o.a. president Giscard gevoerd.

President Hafez el Assad verklaarde zaterdag na een onderhoud met zijn Franse ambtgenoot dat naar zijn mening de Palestijnen geen belanghebbende partij zijn in het Libanese vraagstuk en dat een rondetafelgesprek over dit onderwerp alleen moet plaatsvinden met deelneming van de Libanese partijen. Hij voegde daaraan toe geen reden te zien waarom een dergelijke conferentie niet in Parijs zou plaatsvinden. De conferentie diende onder het voorzitterschap van de Libanese president Elias Sarkis te staan.

Het idee van een rondetafelconferentie was volgens El Assad afkomstig van president Giscard D'Estaing.

Interventie

Sadat heeft zaterdag ook verklaard dat hij er bij de Verenigde Staten op heeft aangedrongen zich te onthouden van interventie in Libanon na de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Beiroet,

Sadat zei dat hij en de Sjah van Perzië samen een boodschap hebben gestuurd naar president Ford en de Franse President Giscard D'Estaing „waarin werd aangedrongen op zelfbeheersing en vermijding van elke maatregel die de situatie in Libanon zou kunnen verergeren".

Berichten uit Washington laten ruimte voor een mogelijke komst van Amerikaanse mariniers naar Libanon om daar Amerikaanse burgers te redden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Rondetafelgesprek onder leiding Sarkis

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken