Bekijk het origineel

Cardiologencongres in Amsterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Cardiologencongres in Amsterdam

Ruim 3000 artsen bijeen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Ruim 30(X) artsen uit zestig landen nemen deze week deel aan het zevende Europese cardiologencongres in Amsterdam

In de verschillende secties, discussiegroepen, „micro-symposia" en werkgroepen worden in totaal niet minder dan 800 inleidingen gehouden over de ontwikkelingen op het gebied van het hartonderzoek en de bestrijding van hartziekten.

Een overzichtstentoonstelling, „Het hart in Europa", geeft een indruk van de resultaten van onderzoekingen naar de oorzaken van hartziekten in veertien landen: Nederland, Finland, Joegoslavië, Spanje, Oostenrijk, Hongarije, Ierland, Italië, België, Zwitserland, Tsjechoslowakije, de DDR, Zweden en Noorwegen.

Uit al deze onderzoekingen blijkt, dat het aantal sterfgevallen tengevolge van coronaire hartziekten het best kan worden teruggebracht door met de preventie al op zeer jonge leeftijd te beginnen. De Nederlandse inzending is verzorgd door de Hartstichting.

De Nederlander prof. dr. D. Durrer hield maandag een historische beschouwing waarin hij waarschuwde tegen de belemmering van nieuwe ontwikkelingen door een bureaucratisch wetenschapsbeleid en een soort angstige „behoudendheid". Technologische vernieuwingen hebben volgens hem altijd veel weerstand ondervonden, zeker als ze algemeen aanvaarde methoden bedreigden.

Enkele mensen

 Echte vooruitgang is steeds te danken geweest aan maar enkele mensen: de overige onderzoekers beperkten zich tot het bevestigen en toepassen van de belangrijke ontdekkingen. Voor het wetenschapsbeleid is het daarom volgens prof. Durrer van het grootste belang, dat de betrekkelijk weinige mensen die wetenschappelijk werkelijk begaafd zijn worden erkend en herkend en dat er omstandigheden worden geschapen waarin wetenschappelijke inspiratie niet wordt verstikt, ook al lijken bijvoorbeeld resultaten van fundamentele research niet direkt „relevant" („Een zeer gevaarlijke norm", aldus prof. Durrer) voor toepassing in het ziekenhuis.

Uit een overzicht van in de afgelopen eeuw gepubliceerde wetenschappelijke artikelen bliikt, dat veel belangrijke onderzoekresultaten gewoon „vergeten" zijn of worden om pas vele jaren later te worden herontdekt. Prof. Durrer noemde daarvan verschillende voorbeelden. Hij zei, dat er op z'n minst tijdelijk teveel wetenschappelijk werk verloren gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Cardiologencongres in Amsterdam

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken