Bekijk het origineel

Krottenplan voor kleinere kernen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Krottenplan voor kleinere kernen

Eerste boek voor ir. van Rossum

2 minuten leestijd

BARNEVELD — In de kleinere gemeenten moeten de krottenwijken worden vervangen door nieuwe woningen voor de eigen inwoners. De bestaande gaten moeten verdwijnen. Het nieuwe plan om dit te bereiken, het zg. „Krottenplan voor de kleine kernen", is gistermorgen tijdens een bij-" eenkomst in de Veluwehal gepresenteerd door de staatssecretaris van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, J. L. N. Schaefer.

De bijeenkomst was belegd voor vele genodigden van ongeveer 400 kleinere Nederlandse gemeenten, (onder de 20.000 inwoners) waarvoor het plan is bestemd. Andere aanwezigen waren de provinciale besturen en verschillende Eerste- en Tweede kamerleden.

Het eerste exemplaar van het boek ;,Krottenplan voor de kleine kernen" overhandigde staatssecretaris Schaefer aan het SGP Tweede kamerlid ir. H. van Rossum. Deze had in het parlement gewezen op de grote nood in kleinere kernen ten aanzien van de krotten. Nederland bezit meer dan 6.000 potentiële krotplekken. Staatssecretaris Schaefer wees in zijn inleiding op de huidige onaanvaardbare toestand. Volgens hem is het krottenprobleem niet eenvoudig op te lossen.

Financiën

Vooral de financiële zijde van de krotooruiming en het bouwen van een nieuwe woning biedt in de praktijk nogal moeilijkheden. Daarom is in het „Krottenboek" uitgebreide aandacht geschonken aan de subsidiemogelijkheden bij woningverbetering en krotopruiming. Nieuw in dit verband is de bijdrage aan de betreffende gemeente in de kosten van verwerving en opstal, indien een situatie onaanvaarbaar is; de „mini-saneringsregeling".

Om een inzicht in de situatie te krijgen werd aan de genodigden een vragenformulier verstrekt. Hierin waren enkele vragen gesteld om tot een schatting te komen van de in de gemeenten voorkomende onbewoonbare verklaarde woningen, krotten en andere gaten; want er bestaan nog veel onzekerheden. En zoals Schaefer zei, „Verbeteringen en verfijningen zullen nodig blijken. We staan niet aan het eind maar aan het begin van een operatie die Nederland moet verlossen van de gaten in de samenleving".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Krottenplan voor kleinere kernen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken