Bekijk het origineel

Vorster: „opzet in het spel bij rellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vorster: „opzet in het spel bij rellen"

Opnieuw bloedige opstand in Afrika

4 minuten leestijd

JOHANNESBURG/BONN — De Zuidafrikaanse premier Vorster heeft maandagavond in een televisieboodschap voor het Zuidafrikaanse volk gezegd dat de rassenrellen in Pretoria en Johannesburg met opzet georganiseerd waren zodat ze samen zouden vallen met Vorsters gesprek met minister Kissinger.

Vorster voert vandaag in Bonn besprekingen met de Zuidafrikaanse ambassadeurs in Europa, Noord-Amerika en Israël, en ontmoet woensdag en donderdag in Beieren de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. In een Westduitse televisieuitzending zei Vorster maandag dat hij zijn best doet de moeilijke problemen op te lossen in het belang van alle betrokkenen. Gevraagd of er geen bloedige confrontatie dreigt in Zuid-Afrika zei Vorster dat hij daar al over hoort praten sinds hij een kind was, in 1924, en dat hij er nog over zal horen spreken in 1990, als hij dan nog leeft.

Nieuwe rellen

Minister van politie Kruger heeft in het parlement verklaard dat als gevolg van de laatste ongeregeldheden het officiële cijfer van de slachtoffers is gestegen tot 140 doden en 1128 gewonden. Kruger wees er opnieuw op dat het geenszins vaststaat dat al deze slachtoffers zijn gevallen als gevolg van het harde optreden van de politie.

De nieuwe rellen concentreerden zich maandag in zwarte concentratiesteden rond de hoofdstad Pretoria. Op kleine schaal was het ook in de zwarte ghetto's bij Johannesburg, waar vorige week de meeste slachtoffers vielen, weer onrustig. Ook uit zwarte thuislanden werden ongeregeldheden gemeld. Kruger waarschuwde in het parlement dat de politie geen toegevendheid zou betonen in haar optreden tegen de oproerkraaiers: ,,wij kunnen niet toestaan dat de onrust zich uitbreidt. De politie zal moeten ingrijpen om de ongeregeldheden te bedwingen. Zuid-Afrika kan zich niet veroorloven dat gebouwen in brand worden gestoken zoals dat is gebeurd. De politie zal zeer krachtig moeten optreden".

Kruger maakte in het parlement bekend dat negen mensen werden gedood en vijf gewond als gevolg van rellen in de omgeving van Pretoria, en dat een persoon werd gedood en vijf werden gewond bij Johannesburg.

Ophitsing

De minister weet de onlusten van maandag aan het werk van agitatoren die zondag in de consentratiesteden van de zwarten bij Pretoria de mensen zouden hebben opgehitst tot vandalisme. Hij ging niet nader in op de vorm van de agitatie. Volgens Kruger is het maandag in vijf zwarte consentratiesteden bij de hoofdstad tot rellen en gewelddaden gekomen. In Mabopane werden drie autobussen en twee vrachtwagens met stenen bekogeld en vernield. 20 bussen en zes auto's in brand gestoken en bekogeld. Een autobusgarage ging in vlammen op.

Bij Mabopane werd een boerderij van een blanke overvallen. De boer Nathan Liebenzohn werd mishandeld, zijn boerderij in brand gestoken en zijn vee afgemaakt. In de concentratiesteden Atteridgeville, Mamelodi, Hammanskraal en Gereformeerde Kerk werden bierhuizen in brand gestoken en geplunderd, een middelbare school viel ten prooi aan de vlammen, een gerechtsgebouw en een hotel waar brand was gesticht werden zwaar beschadigd, aldus de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vorster: „opzet in het spel bij rellen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken