Bekijk het origineel

Spaanse oppositie eist het hoofd van Navarro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spaanse oppositie eist het hoofd van Navarro

Snelle hervormingen geëist

3 minuten leestijd

.

MADRID — De Spaanse oppositie, die snelle hervormingen en legalisering van de communistische partij wil, zal zich tegen de monarchie keren tenzij de regering premier Navarro vervangt, zo is maandag vanuit linkse bron vernomen

De linkse oppositie is volstrekt ontevreden over de hervormingen die in zeven maanden na herinvoering van de monarchie tot stand zijn gekomen. De oppositie hoopt met haar dreigementen te bereiken dat koning Carlos een krachtiger rol gaat spelen in het doorvoeren van hervormingen. De bronnen, die zeiden oppositiegroepen variërend van socialisten tot christen democraten te vertegenwoordigen, verklaarden tot een nieuwe strategie te zijn gekomen tijdens een bijeenkomst in het Portugese kustplaatsje Estoril. Op de bijeenkomst was ook de vader van Juan Carlos, Don Juan, aanwezig.

,Chantage"

Een regeringsbron noemde het nieuwe standpunt van de oppositie „louter chantage" en zei: „Ik vind dit geen erg democratische stap. Hun dreigementen laten zien dat zij nerveus worden omdat de regering zelf aan de democratie werkt".

Het rechtse Spaanse parlement, dat voor 80 procent onder Franco is benoemd, besloot onlangs voor het eerst sinds de burgeroorlog politieke partijen met uitzondering van de communisten te legaliseren. De parlementariërs ontstaken dezelfde dag echter in woede over een politieke moord in Baskenland en weigerden het wetboek van strafrecht aan te passen. Dit betekent dat het houden van politieke bijeenkomsten en demonstraties volgens de wet nog steeds strafbare feiten zijn.

Aanpassingen

Het afgekeurde wetsontwerp werd teruggestuurd naar een commissie, die maandag weer aan het werk is gegaan. Regeringsbronnen zeggen erop te rekenen dat het wetsontwerp na enkele technische aanpassingen wel zal worden goedgekeurd door het parlement op 30 juni. De democratische coördinatie, een grote oppositiegroep bestaande uit communisten, andere linkse groepen en christen democraten, heeft in een verklaring kritiek geleverd op het voorgesteld referendum van het komende najaar over de invoering van een gedeeltelijk gekozen twee-kamer parlement.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Spaanse oppositie eist het hoofd van Navarro

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken