Bekijk het origineel

Amerikaanse president praat met Palestijnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amerikaanse president praat met Palestijnen

Succes voor president Sadat:

4 minuten leestijd

CAIRO — President Sadat van Egypte is er tenslotte in geslaagd de Verenigde Staten en het Palestijns verzet te brengen tot rechtstreekse contacten, zo meldt de correspondent van AFP uit Cairo.

Het Egyptische staatshoofd probeerde in feite sedert de ondertekening van het tweede Sinai-akkoord met Israël de Verenigde Staten te overtuigen van de noodzaak met de Palestijnen een dialoog te beginnen en de Amerikanen te overuigen van het nut van een dergelijk dialoog. ' '

Deze rechtstreekse contacten zijn onthuld door het hoofd van de Egyptische diplomatie, Ismail Fachmi, en daarin bevestigd door president Ford.

Volgens minister Fachmi werden de contacten onderhouden door de leider van de belangrijkste Palestijnse verzetsorganisatie, El-Fatach, Yasser Arafat, en het Witte Huis via de Amerikaanse zaakgelastigde in Beiroet.

Als de operatie tot evacuatie van Amerikanen zondag geslaagd is, dan is dat, aldus minister Fachmi, te danken aan de medewerking van El-Fatach en aan het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn leiders.

President Sadat is maandag in Riad besprekingen begonnen met Arafat, en koning Chaled van Saoedi-Arabië. Volgens het in Ciro gevestigde persbureau voor het midden-oosten is het voornaamste onderwerp op deze „mini-topconferentie" ,,De huidige pogingen om een eind te maken aan het bloedvergieten in Libanon".

Vredesmacht

Kort voordat de drie leiders elkaar in de Saoedi-Arabische hoofdstad troffen, waren uit Beiroet berichten ontvangen over de aankomst vati twee bataljons, bestaande uit militairen van Libië en Syrië, die de voorhoede vormen van de pan-Arabische vredesmacht, waarover de Arabische ministers van buitenlandse zaken het twee weken geleden op een spoedbijeenkomst in Cairo eens waren geworden. Het Libisch-Syrische contingent nam de luchthaven aan de zuidkant van de hoofdstad over en begon stellingen in te nemen tussen de Palestijnse en de Syrische eenheden aan weerskanten van de weg naar het vliegveld. Het contingent opereert onder de vlag van de Arabische Liga. Dit betekent dat deze Syrische militairen een andere status hebben dan de naar schatting 15.000 Syrische militairen die de afgelopen drie weken naar Libanon zijn getrokken om de strijd aan te binden tegen de PLO en haar linkse Libanese medestanders.

De PLO die Syrië verwijt dat het onvoldoende meewerkt aan de uitvoering van het Arabische vredesplan voor Libanon, heeft om een nieuwe bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken van de Arabische Liga gevraagd. Secretaris-generaal Riad heeft in zoverre aan dit verzoek voldaan, dat hij voor woensdag in Cairo een bijeenkomst van ambassadeurs van de aangesloten landen heeft bijeengeroepen. Naar in kringen van de Liga verluidt, verwacht men dat er daar niet veel meer zal gebeuren dan dat Riad verslag zal uitbrengen over de vorderingen in de richting van een gezamenlijke Arabische vredesmacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Amerikaanse president praat met Palestijnen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken