Bekijk het origineel

Ieder gelijke kansen in de maatschappij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ieder gelijke kansen in de maatschappij

Geen bewustwording onder dwang

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Van Doorn van CRM is blij, dat kabinet en parlement zover zijn, dat ze toegespitst kunnen praten over de belangrijke problematiek die met emancipatie samenhangt. Het kabinet kwam nog niet tot een totaalvisie, maar in de loop van de tweede helft van volgend jaar kan de Tweede Kamer een vijfjarenplan tegemoet zien als aanzet voor een begin van de verwezenlijking van een emancipatiebeleid.

De bewindsman deed deze toezegging maandag in de Tweede kamer-commissie als coördinerend minister van de welzijnsraad bij de bespreking van het beleid voor de emancipatie van de vrouw, waarover de commissie 30 augustus opnieuw vergadert. Nu waren slechts een paar onderwerpen aan de orde: de coördinatie en het onderzoek van het beleid en „buitenlandse zaken". Sinds het jaar van de vrouw heeft de emancipatiecommissie kans gezien, volgens minister Van Doorn, in onverantwoord korte tijd, een voorlopige zienswijze op papier te zetten waarin maatregelen zijn opgenomen om het beleid concreet vorm te geven. 

Het kabinet heeft als voorlopig uitgangspunt, dat het beleid moet worden gericht op het scheppen van voorwaarden voor het deelnemen van vrouwen aan het maatschappelijk leven, een beleid waarbij niemand een rol mag worden opgelegd op basis van geslacht. De bewindsman legde er de nadruk op, dat de emancipatie geen aangelegenheid is van de vrouw alleen maar van de samenleving in haar geheel. Hij wenste wel terughoudend te zijn in het overheidsbeleid. De overheid kan niet dwingen tot bewustwording. Ze kan niet met subsidies rolpatronen doorbreken, meende minister Van Doom.

Leden van de drie grote confessionele partijen kwamen met het verzoek om vrouwenorganisaties geld en mogelijkheden te geven hun taak beter te kunnen vervullen. Zij meenden, dat de vrouwenorganisaties belangrijk bijdragen aan de vorming en ontwikkeling bijdragen van de vrouwen. Dit is nodig om een samenleving op te bouwen, waarin vrouwen werkelijk en volledig kunnen deelnemen aan het economische, culturele en sociale leven, aldus de kamerleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ieder gelijke kansen in de maatschappij

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken