Bekijk het origineel

Christenen doen beroep op Sovjetparlement

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Christenen doen beroep op Sovjetparlement

„Situatie slechter dan onder Stalin".

3 minuten leestijd

MOSKOU — Voorgangers en gelovigen van zes christelijke kerken en groeperingen in de Sovjet-Unie hebben dinsdag een beroep op het Sovjetparlement gedaan een einde te maken aan de ,,vervolging van christenen in de Sovjet Unie'.

Volgens het vijftien bladzijden tellende beroep mengt de staat zich telkens weer opnieuw in de zaken van godsdienstige organisaties en in het particuliere leven van gelovigen, die in een conflictsituatie met de overheid worden geforceerd, hoewel zij goede staatsburgers zijn.

Afschriften van het beroep werden in handen gegeven van Westerse correspondenten in Moskou door dr. Igor Sjafarevitsj, oud-hoogleraar in de wiskunde aan de universiteit van Moskou en corresponderend lid van de Sovjetacademie van wetenschappen. De Wereldraad van kerken heeft ook een afschrift gekregen.

Onder de ondertekenaars van het beroep zijn vertegenwoordigers van de officieel erkende Russisch-orthodoxe en Litouwse katholieke kerk en de niet-erkende Pinksterbeweging, de zevende-dag-adventisten, de baptisten en de gemeente van Christus.

Oecumenisch Dr. Sjafarevitsj is lid van de Russisch- orthodoxe kerk. Hij zei dat hij meent dat het voor het eerst is dat de Sovjetchristenen die de bewering van de staat aanvechten dat er volledige godsdienstvrijheid heerst, oecumenisch naar buiten getreden zijn.

Volgens het beroep is de situatie van de kerken in de Sovjet-Unie in veel opzichten „slechter dan onder het regime van Josef Stalin".

Na de dood van de dictator in 1953 kon men in veel sectoren van het leven weer vrij ademen, aldus het document, „maar vreemd genoeg bleef de positie van de godsdienst volledig onberoerd". Juist het omgekeerde gebeurde, zo wordt vastgesteld. „Juist in die periode van bevrijding werden kerkgebouwen op grote schaal gesloten en vooral voor de kerken discriminerende wetten ingevoerd".

Terwijl atheisten van de media gebruik kunnen maken om hun zienswijze te spuien, mogen de gelovigen niet van repliek dienen, zelfs niet ten eigen detrimente, aldus het beroep van de geloofsgemeenschappen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Christenen doen beroep op Sovjetparlement

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken