Bekijk het origineel

Kamer wil openheid over zaak-Menten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamer wil openheid over zaak-Menten

Twijfels over rol in 2e Wereldoorlog

3 minuten leestijd

DEN HAAG Het Tweede-kamerlid Geurtsen (VVD) heeft minister Van Agt gevraagd een gerechtelijk onderzoek in te stellen of er reden is een nieuwe strafvervolging in te stellen tegen Menten.

In het weekblad Accent en in Tros-Aktua zijn nieuwe beschuldigingen tegen hem geuit over zijn handelwijze in de Tweede wereldoorlog. Naar aanleiding van deze beschuldigingen besloot Menten een veiling van kunstvoorwerpen van hem, maandag, uit te stellen. Geurtsen vraagt de minister verder of er ooit naar de vermogensontwikkeling van de heer Menten tussen 1938 en 1946 een onderzoek is ingesteld.

Na het Tweede-kamerlid Geurtsen (VVD) hebben dinsdag ook de kamerleden Molleman en Kosto (beiden PvdA) dinsdag minister Van Agt van justitie schriftelijk gevraagd te onderzoeken of een nieuwe strafvervolging zou moeten plaats vinden in de zaak-Menten. Bij dat onderzoek zou volgens de socialisten dan moeten worden betrokken eventueel belastend materiaal beschikbaar gekomen vanuit Israël of van elders.

Verklaringen

De PvdA-kamerleden willen van de bewindsman horen of het waar is dat na de uitspraak van de bijzondere raad van cassatie van 1949 in de zaak Menten vanuit Israël via de Nederlandse ambassade een aantal beëdigde verklaringen naar het departement van justitie zijn gestuurd, waaruit zou blijken, dat de heer Menten betrokken is geweest bij executie van Joden in Polen, en voorts of het waar is, dat de advocaat-fiscaal in de stukken geen aanleiding vond tot heropening van het proces tegen de heer Menten. Ook is gevraagd of het departement van justitie nog andere stukken heeft over het verblijf van de heer Menten in Polen in 1941/1942, die betrekking hebben op de moord op Joden in de buurt van Lemberg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Kamer wil openheid over zaak-Menten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken