Bekijk het origineel

Syriërs trekken weg voor vredestroepen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Syriërs trekken weg voor vredestroepen

Israël beducht voor vredesmacht in Libanon

4 minuten leestijd

BEIROET — Syrische troepen hebben dinsdag aanstalten gemaakt om het belangrijke gebied rondom de luchthaven van de Libanese hoofdstad Beiroet te verlaten en plaats te maken voor contingenten van de Arabische vredesmacht die is gearriveerd om toezicht te houden op de naleving van een nieuw bestand in het door oorlog geteisterde Libanon.

Maar terwijl het conflict tussen de 13.000 man Syrische triepentroepen in Libanon en het verbond van linksen en Palestijnen tekenen vertoont van ontspanning, doen zich onheilspellende uitbarstingen van geweld voor aan de andere belangrijke strijdfronten in Libanon.

Zowel uit linkse als rechtse bronnen verluidt, dat dinsdag bij het aanbreken van de dag hevige gevechten begonnen in de Mohammedaanse en christelijke wijken ten zuidoosten van Beiroet, in het bijzonder rondom het geïsoleerde Palestijnse vluchtelingenkamp Tel al Zaater. In de buurt van de Beiroetse luchthaven zijn Syrische troepen wapens, tenten en dergelijke aan het inladen op dezelfde Syrische vrachtwagens die maandag een 900 man sterke eenheid, bestaande uit Libiërs en Syriërs naar Beiroet brachten.

De verschijning van de nieuwe Syrische strijdkrachten in een neutrale rol heeft overigens sceptici de opmerking ontlokt, dat de ene Syrische strijdmacht eenvoudig door éen andere is vervangen.

Een deel van de Syriërs die enkele weken geleden Libanon binnen kwamen, trok dinsdag uit Beiroet naar het zuiden waar de Syriërs nieuwe stellingen betrokken in de buurt van Sidon. Een konvooi Syriërs, wier vrachtwagens kanonnen en raketlanceeruitrusting trokken, die opgesteld waren in de buurt van de luchthaven van Beiroet, kreeg een Palestijnse excorte door gebied in handen van commando's en Libanese tanks. Maar bij de buitenwijken van Sidon aangekomen zonden de Syriërs de Palestijnen weg en groeven zich in. De commando's die van plan waren geweest de Syriërs verder de bergen in te begeleiden, stationeerden zich tenslotte op enkele honderden meters afstand van de Syriërs.

Evacuaties

Ongeveer 200 niet-Libanezen zijn dinsdag uit Beiroet vertrokken met een Brits konvooi, richting Damascus. Ongeveer 750 buitenlanders, hoofdzakelijk Amerikanen en Britten, zijn de afgelopen week uit Beiroet vertrokken. Meer dan 250 van hen werden zondag jl. door de Amerikaanse marine geëvacueerd.

De falangistische radio in Libanon heeft gemeld, dat de terugtrekking van de belangrijkste contingenten Syrische troepen in Beiroet wordt vertraagd wegens moeilijkheden aangaande de vrijlating van Syrisch-gezinden door Palestijnse commando's. Premier Jalloed van Libië is dinsdag naar Libanon teruggekeerd voor een samenkomst met Palestijnse leiders. Dit houdt waarschijnlijk verband met vertraging in de terugtrekking van Syrische troepen waarover overeenkomst werd bereikt. Jalloed trad daarbij als bemiddelaar op. Een hoopvol teken is, dat de Libanese minister van vervoer. Adel Osseiran, heeft verklaard, dat de luchthaven van Beiroet woensdag weer voor hef verkeer wordt opengesteld.

Rabin

Premier Rabin van Israël heeft dinsdag verklaard, dat Israël de Arabische orde-macht in Libanon niet als een bedreiging beschouwt. Maar deze zienswijze zou in de toekomst wellicht kunnen veranderen. „Wij zien het binnenkomen van.deze eenheden in Libanon niet zo graag. Maar het schijnt slechts een beperkte strijdmacht te zijn, die geen gevaar vormt voor Israël, althans nu niet. Maar toekomstige ontwikkelingen in Libanon zouden allerlei wijzigingen kunnen brengen en dan zou de (Arabische) vredesmacht mogelijk wel een politieke en militaire bedreiging (voor Israël) kunnen vormen", aldus Rabin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Syriërs trekken weg voor vredestroepen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken