Bekijk het origineel

,,Wij |ijn uitsluitend positief bezig''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

,,Wij |ijn uitsluitend positief bezig''

PAISLEY EN DE ICCC:

4 minuten leestijd

EDINBURGH — Ik was al voor Paisley gewaarschuwd: hij kan een vreselijke bullebak zijn, staat niet graag vraaggesprekken toe en probeert, als hm 'tets niet aanstaat, de indruk te wekken, dat de journalist, die hem ondervraagt, op zijn zachtst gezegd een halve idioot is. Welnu, zo'n vaart liep het niet, maar dat deze boom van een kerel nu bepaald overliep van vriendelijkheid, hoort u mij niet zeggen. Pas halverwege de conferentie lukte het ons, de grote leider zelf even aan z'n jasje te trekken voor een paar brandende vraagjes.

Nu kende hij (uiteraard?) onze werkelijk verantwoorde krant niet en Holland is maar klein, dus erg fretig bewilligde hij niet in het babeltje. De andere congresvoorzitter, Bob Jones was helemaal niet te spreken; zo druk heeft hij het. Maar goed, wij vroegen Paisley al spoedig over de verhouding van dit congres tot de ICCC. Het kan toch niet ontkend worden, dat Mc. Intire en zijn metgezellen deze fundamentalisten- ontmoeting op zijn zachtst gezegd niet toejuichen.

 Dat was meteen een schot in de roos, want Paisley-de-politicus deed, of hij de vraag volstrekt niet snapte. Toegegeven, mijn Engels is zijn Engels niet, maar zo beroerd is het mijne nou toch ook weer niet. Dus de vraag nog eens voorzichtig omschreven en herhaald. Er lopen hier in Edinburgh immers ook „geheide" ICCC-ers rond — of ze dat nu nog zijn is natuurlijk een vraag — En Paisley heeft toch diverse malen op ICCC-meetings gesproken, nog afgezien van de beide laatste wereldcongressen, waarop hij zou spreken, maar op het laatst verstek liet gaan.

 Geen confrontatie

Nu, wij konden de Noordierse kerkleider niet verder krijgen, dan wat opmerkingen over dit fundamentalisten-congres. „Dit is een positief, samenbindend congres. Nee, wij zijn hier niet negatief bezig! Wat Mc. Intire ervan vindt? Ja, hij heeft er wat artikelen over (lees: tégen, red. R.D.) geschreven in de ,,Christian Beacon". Ja, dat moet hij weten. Nee, er is geen sprake van een confrontatie met de ICCC. Wij zullen ook geen verklaring uitgeven tegen die organisatie. Er komen natuurlijk wel resoluties, maar niet daartegen. Nogmaals, zij zijn hier positief en getuigend bijeen".

En met enkele van deze kluiten werd uw verslaggever het riet ingestuurd. Wel, de toekomst zal leren, of men er in slaagt een aparte organisatie te vormen, of dat het inderdaad niet meer aan een éénmalige getuigenis-bijeenkomst is van een tameljk beperkte groep zogeheten Bijbel-getrouwen. Dat zijn vooral Amerikaanse Baptisten van allerlei soort, voorts wat Onafhankelijke Methodisten, een aantal Noordierse Vrije Presbyterianen en een paar (weggelopen?) Bijbelse Presbyterianen. Voor wie het interesseert: van de 41 sprekers uit de V:S. noteerden wij vluchtig en onvolledig, dat er minstens 23 Baptisten zijn van allerlei namen, inclusief de „wrije wil'-aanhangers. Ook de gastsprekers van elders behoorden voor een groot percentage tot een of andere Baptistenkerk.

 De aanspraken van Jones zijn derhahe — wii wezen er al eerder op — veel te pretentieus: 't is geen vereld congres. .Maar een betrekkelijk klein gedeelte der overwegend Noordamerikaanse fundamentalisten van slechts enkele denominaties is hier in de Usher Hall bijeen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

,,Wij |ijn uitsluitend positief bezig''

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken