Bekijk het origineel

Verschuivende opvatting over vrouw in ambt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verschuivende opvatting over vrouw in ambt

Paus nu nog onvermurwbaar

3 minuten leestijd

VATIKAANSTAD — De pauselijke bijbelcommissie is in meerderheid van mening, dat er niet voldoende bijbelse gronden zijn om de mogelijkheid van de vrouw in het ambt uit te sluiten. Eenzelfde meerderheid van de commissie was eveneens van mening, dat het niet tegen de oorspronkelijke bedoeling van Christus- zou indruisen, wanneer de kerk het priesterambt voor vrouwen zou open stellen. De hele commissie is ervan overtuigd, dat het Nieuwe Testament op zich niet in staat is om de kwestie duidelijk en voorgoed te regelen.

^mmmmm^mimm^mtmmmm^mm^mami^m» deze studieresultaten neergelegd in een rapport voor de congregatie voor de geloofsleer, die een document over de kwestie van de vrouw in het ambt voorbereidt. Verandering van de 'r.k. kerkelijke praktijk is echter niet zo waarschijnlijk, omdat deze de goedkeuring moet hebben van paus Paulus VI die een beslissing van deze aangelegenheid niet alleen zal baseeren op de mening der bijbeldeskundigen. De mening van paus Paulus VI is bekend.

 Op 18 april 1976 verklaarde hij, dat Christus geen vrouwen tot het priesterambt had geroepen. De paus kan dit dan ook niet veranderen, zo zei hij.

De adviezen van de pauselijke bijbelcommissie werden opgesteld in april van dit jaar. Publiciteit werd er niet aan gegeven, maar de inhoud van het rapport lekte uit. Daaruit blijkt, dat er een ruime meerderheid van 12 tegen 5 was, die de huidig nog geldende opvattingen in de kerk afwees.

In mei 1973 stelde paus Paulus een internationale commissie in om de rol van de vrouw in de 'kerk en in de maatschappij te bestuderen. Maar deze commissie, die slechts een tijdelijk mandaat had, werd in januari j.l. opgeheven. Verschillende vrouwelijke leden van de commissie hebben verklaard, dat de commissie alleen was opgericht om niets te hoeven doen aan de kwestie van het vrouw in het ambt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Verschuivende opvatting over vrouw in ambt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken