Bekijk het origineel

Goede schokdempers betekenen veiligheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Goede schokdempers betekenen veiligheid

2 minuten leestijd

Nu het vakantieseizoen nadert, gaat de gezinswagen weer een belangrijke rol spelen. De auto is niet langer zonder meer een voertuig om van de ene plaats naar de andere te komen, maar een middel om uit de dagelijkse sleur te ontsnappen: om naar de bergen, de kust en alles wat daartussen - ligt te trekken. De auto brengt ons waarheen we maar willen, wanneer we maar willen, en is voor ons het meest veelzijdige vervoermiddel, maar ook het gevaarlijkste Ieder jaar komen tienduizenden Europeanen om bij verkeersongevallen, en vele van die ongelukken gebeuren op de overvolle zomerse wegen. Voor het zomerseizoen is het dan ook belangrijk de auto grondig te laten nakijken, en niet alleen de banden en de remmen, maar ook de schokdempers. Schokdempers vormen een integraal, maar vaak miskend deel van het veiligheidssysteem van een wagen. Ze vangen de ongewenste bewegingen van de ophangingsveren op en zorgen ervoor dat de wielen van de wagen veilig op het wegdek blijven - in bochten, (rij plotseling stoppen, op een oneffen wegdek, in al die omstandigheden waaronder u tijdens de vakantie maar zult rijden — en trouwens ook wanneer u niet op vakantie bent.

's Werelds belangrijkste onc^hankelijke schokdemperfabtnkant Monroe kwam tot de vaststelling dat ruim eenderde van alle wagens die over het Europese wegennet snorren, niet veilig meer zijn. Wanneer de schokdempers versleten of beschadigd zijn, hebben ze geen enkel effect. Wanneer de vering maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet wordt opgevangen betekent dat, dat u een deel van uw controle over de wagen verliest en dat de eenvoudigste manoeuvre levensgevaarlijk wordt. Uit een onderzoek dat in Oroot-Brittannië werd gehouden, bleek dat de maximum snelheid waarbij een wagen veilig kan rijden, door slechts één onvoldoende werkende schokdemper al met een derde verminderd wordt. Bovendien kan een wagen met slechte schokdempers tot 85 procent meer remafstand nodig hebben dan normaal het geval is. De meeste schokdempers hebben na ongeveer 30.000 kilometer heel wat van hun doeltreffendheid verloren. Maar het slijtageproces is geleidelijk gegaan, zodat het de bestuurder waarschijnlijk niet opgevallen is. Daarom is het belangrijk dat elke bestuurder zijn schokdempers door een deskundige laat nazien voor hij zich met zijn gezin in het drukke, haastige verkeer op de snelweg waagt Net als remmen, de banden en de stuurinrichting vormen de schokdempers een integraal deel van het veiligheidssysteem tian 'n wagen: daarom moeten ze nagezien - en zo nodig vervangen worden -

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Goede schokdempers betekenen veiligheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken