Bekijk het origineel

Hartpatiënten morgen onder het mes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hartpatiënten morgen onder het mes

In Houston (Texas)

3 minuten leestijd

HOUSTON — De zeven Nederlandse hartpatiënten die woensdagmorgen in Houston (Texas) zijn aangekomen zijn definitief op het operatieschema voor vrijdagmorgen geplaatst. Gisteren en vandaag worden zij door de behandelende artsen aan een laatste onderzoek onderworpen.

Na de zware ingreep zullen zij enkele dagen op de intensive-care afdeling verblijven waar al hun vitale lichaamsfuncties als ademhaling, bloedsomloop en hartwerking nauwkeurig met elektronische apparatuur worden bewaakt en waar onmiddellijk alarm wordt gegeven als er iets mis gaat.

Hoewel het Texas heart institute uit de hele wereld patiënten behandelt is het volgens een woordvoerster van het St. Luke's episcopal ziekenhuis, waarin het instituut is gevestigd, uniek-dat patiënten groepsgewijze komen.

De ontvangst van de patiënten in het ziekenhuis was volgens dr. Van der Schaar en de verpleegster even efficiënt als hartverwarmend, hoewel het in Houston midden in de nacht was.

Directie en bestuursleden, artsen en verpleegsters stonden klaar om de patiënten te verwelkomen en hen naar bed te begeleiden. Evenals op het vliegveld was voor een Nederlands sprekende deskundige gezorgd om de patiënten, van wie de meesten het Engels niet beheersen, in hun eigen taal te verwelkomen.

• Tot nog toe hebben zich vrijwel geen problemen voorgedaan bij deze eerste hartluchtbrug, noch medisch gezien, aldus dlr. Van der Schaar noch wat de organisatie betreft, aldus de reisleider afkomstig van een Breda's reisbureau. pionier op het gebied van de open hartchirurgie. Hij heeft met zijn staf van zes collega's en een groot aantal assistenten in de loop van de jaren een enorme ervaring opgebouwd en hij werkt volgens zeggen van deskundigen ontspannen, zeer snel en zeer efficiënt, wat de algeinene situatie van de patiënten zeer ten goede komt. Hij beschikt voor dit werk over acht operatiekamers voor hartchirurgie, waarin per dag 25 tot 35 ingrepen aan het hart en de bloedvaten bij het hart worden verricht. Het St. Luke's ziekenhuis telt in totaal 750 bedden, waarvan 250 beschikbaar zijn voor hartpatiënten. Ook veel kinderen met hartafwijkingen worden hier geopereerd.

Het St. Luke's ziekenhuis is een deel van een zeer groot medisch centrum in Houston, waar meer dan 30.000 mensen werken. Het centrum bestaat uit een aantal ziekenhuizen waaronder het grootste ter wereld voor de behandeling van kankerpatiënten, twee medische faculteiten, opleidingsinstituten voor verpleegkundig personeel en medisch wetenschappelijke instituten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Hartpatiënten morgen onder het mes

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken