Bekijk het origineel

Kabinet wil toch nog nieuwgesprek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabinet wil toch nog nieuwgesprek

Vastgelopen loonoverleg

4 minuten leestijd

DEN HAAG — De regering is van plan de draad van het woensdag vastgelopen loonoverleg tegen het einde van de week weer op te nemen.

Vanmorgen om 10 utir zouden de betrokken ministers overleg plegen en dan waarschijnlijk een nieuwe uitnodiging tot werkgevers en werknemers richten om vrijdag opnieuw bijeen te komen. Voor het overleg van vandaag is niet veel tijd, want de bewindslieden moeten dan praktisch de hele dag in de Tweede kjmer aanwezig zijn voor de afronding van het debat over de eenprocentsoperatie.

Men acht het in Haagse kring niet uitgesloten dat het gesprek met de partners op zaterdag plaats vindt voor het geval de betrokken ministers de kwestie eerst aan de orde willen stellen in het kabinetsberaad van vrijdag.

Minister Boersma van Sociale zaken ging in het Kamerdebat over de bezuinigingsoperatie van de regering woensdagavond laat, niet nader in pp het mislukken van het loonoverleg. Hij constateerde slechts dat de besprekingen in de Stichting van de arbeid „voorlopig zijn afgebroken". Volgens de minister krijgt de Kamer misschien binnenkort nog gelegenheid over deze problematiek te discussiëren. De minister benadrukte de grote betekenis van overleg terzake, „niet alleen bij de overheid maar by alle partners moet de bereidheid tot overleg aanwezig zijn".

Het bestuur van de Stichting van de arbeid had woensdagmiddag tegen twaalf uur na een beraad van enige uren met tussentijdse schorsingen moeten vaststellen dat men er samen niet uit heeft kuimen komen.

Drie voorstellen

 Er lagen deze dag drie voorstellen op tafel:

het gecombineerde werkgeversre kenmodel met bet kabinetsvoorstel uitgaande van premieverlatingen en -verschuivingen en een bruto loonsverhoging per maand voor de modale werknemer van twintig gulden, uitkomende op een netto maandelijkse loonsverhoging voor de laodale werknemer van ƒ38.

Het voorstel van het CNV dat bestaat uit een combinatie van het werkgeversrekenmodel en het kabinetsvoorstel met inbegrip van de daarin opgenomen lastenverschuivingen en verlichtingen op het gebied van de premies, plus een bruto loonsverhoging pej maand voor de modale werknemer van dertig gulden, uitmondend in een netto-loonsverhoging per maand voor de modale werknemer van ƒ 44 en tenslotte

het voorstel van de FNV, dat neerkomt op een netto-verhoging van ƒ55 per maand voor de modale werknemer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kabinet wil toch nog nieuwgesprek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken