Bekijk het origineel

Pijlerdam gaat waterschap extra geld kosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pijlerdam gaat waterschap extra geld kosten

2 minuten leestijd

BRUINISSE — Het gewijzigde stroompatroon dat door de aanleg van een pijlerdam in de monding van de Oosterschelde zal onstaan, gaat het waterschap Schouwen-Duiveland extra geld kosten.

Dit heeft de voorzitter van dat waterschap en tevens voorzitter van de Zeeuwse waterschapsbond, A. M. Geluk gezegd, tijdens zijn openingsrede op een vergadering woensdag in Zierikzee. Met het compromis dat door de aanleg van de pijlerdam tussen de voor- en tegenstanders is bereikt, was de voorzitter wel gelukkig. Toch voorzag hij problemen tot 1985 die oeverafschuivingen en dijkvallen kunnen gaan opleveren. De waterbouwkundige, G. D. Kloosterboer, maakte tijdens de vergadering de pijlingsuitkomsten bekend, die volgens hem aantoonden dat de onteE -söcagerustheid van de voorzitter niet ongegrond is.

Voorzitter Geluk zei verder, dat de toestand voor veel dijkvakken rond het eiland verre van bevredigend is. Het gevaar van dijk- en oevervallen is reëler dan de kans op een dijkdoorbraak. In dit verband zei (xeluk, dat bij dijkverhogingen die nu worden aangelegd rekening wordt gehouden met een overstromingskans van 1 op 5(X). Dit betekent dat eens in de vijfhonderd jaar een stormvloed de dijkverhogingen zou kunnen aantasten.

Een financiële tegenvaller, niet alleen voor het waterschap Schouwen, maar voor alle waterschappen in Nederland is de opheffing van de rijksvergoeding voor de zogenaamde waterhuishouding, aldus de voorzitter.

Nu allerwegen wordt bezuinigd, heeft men op het departement van Waterstaat ontdekt dat de al enige jaren geleden verleende jaarlijkse bijdrage aan noodlijdende waterschappen slechts tijdelijk was toegezegd.

Volgens voorzitter Geluk kan de stopzetting van deze bijdrage in de toekomst mogelijk nog verregaande consequenties voor de waterschappen hebben, als werkelijk calamiteiten optreden. Het waterschap Schouwen-Duiveland sloot zijn rekening over 1975 af met een positief saldo van 174.000 gul.den.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Pijlerdam gaat waterschap extra geld kosten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken