Bekijk het origineel

Loonmaatregel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Loonmaatregel

2 minuten leestijd

De loononderhandelingen tussen werkgevers en werknemers zijn gisteren op een mislukking uitgelopen. De kloof tussen beide standpunten kon niet overbrugd worden. Hoe groot was die kloof dan wel? Als men niet beter wist zou men veronderstellen dat er tussen het uiterste aanbod van de ene en dat van de andere partij toch wel een verschil van ettelijke procenten loonsverhoging zou moeten zitten. In werkelijkheid ging het echter om een verschil van 0,2%. Het is beschamend dat men het daarover niet eens kon worden.

De regering wil proberen om eind deze week de beide partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen. Veel kans op slagen is er echter niet. De FNV staat onder sterke druk van haar achterban om zich hard op te stellen.

De regering zal er dan niet onderuit kunnen om met een loonmaatregel te komen. Een botsing tussen regering en vakbeweging staat dan voor de deur. De vakbeweging, en met name de FNV, is sterk gekant tegen een dergelijk overheidsingrijpen, omdat zij dan één van haar belangrijkste taken verliest. Bovendien is zij benauwd dan geconfronteerd te worden met allerlei wilde acties aan de basis.

Daarbij komt dat het voor de progressieve vakbeweging gemakkelijker is om tegen een confessioneel-iiberaat kabinet aan te trappen, dan tegen een kabinet van de huidige signatuur. Daar zitten immers haar politieke vrienden in. Grote ruzie in de progressieve gelederen is derhalve op komst. Een interessant perspectief.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Loonmaatregel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken