Bekijk het origineel

Overheid wil FMO omvormen tot politiek instrument

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overheid wil FMO omvormen tot politiek instrument

CNV viekant tegen

3 minuten leestijd

.UTRECHT — Het CNV heeft bezwaar tegen het voorstel van ide regering om bij de omvorming van de Nederlandse financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden (FMO) te bepalen, dat het doel van de FMO in overeenstemniing moet zijn met het regeringsbeleid ten aanzien van de ontwikkelingssamenwerking.

' Volgens het CNV volgt daaruit namelijk, dat de Raad van commissarissen de opdracht krijgt daarop toe te zien. Ook de door de organisaties van werkgevers en werknemers benoemde «>mmissarissen zouden dan het regeringsbeleid moeten uitvoeren. Het CNV meent, dat dit tekort doet aan de eigen verantwoordelijkheid van de partners uit het bedrijfsleven. Het vindt dit voorstel daarom niet aanvaardbaar.

Het CNV heeft dit meegedeeld in een brief aan de Vaste kamercommissie voor ontwikkelingssamenwerking, die bezig is met de behandeling van het wetsontwerp tot omvorming van de FMO. Het stelt de commissie voor, de gewraakte bepaling te laten vervallen of te wijzigen in die zin, dat het doel van de FMO niet in strijd mag zijn met het regeringsbeleid.

Handhaving van de voorgestelde tekst, aldus het CNV, roept het risico op dat de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven een fictie wordt. met als gevolg dat de vakbeweging zal moeten uittreden.

Geen reden

Het CNV vindt dat er geen reden is om de greep van de overheid op de FMO te vergroten: „De FMOwerkt goed en verwacht mag worden dat dit in de toekomst ook het geval zal zijn".

Soortgelijke bezwaren heeft het CNV tegen enkele bepalingen in de -ontwerp-overeenkomst die ertoe leiden dat de inwed van het bedrijfsleven wordt ondermijnd, zoals een volgens de vakcentrales vrij ernstige aantasting van het vetorecht.

Het CNV gaat wel volledig akkoord met de voorgestelde uitbreiding van de taken van de FMO, Uitbreiding van de staatsdeelneming in het aandelenkapitaal tot 51 procent vindt het niet nodig, maar het zal zich er ook niet tegen verzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Overheid wil FMO omvormen tot politiek instrument

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken