Bekijk het origineel

Koning Hoessein tussen Riad, Damascus en Moskou

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koning Hoessein tussen Riad, Damascus en Moskou

3 minuten leestijd

Slechts drie minuten vliegtijd scheiden Jeruzalem van Amman, de Jordaanse hoofdstad. Het geeft Hoessein niet direct een veilig gevoel. Temeer waar zijn hoofdstad er vanuit de techniek der luchtverdediging gezien, onverdedigd bij ligt. Vandaar zijn streven om door aankoop van 14 Hawk-batterijen dit gat te sluiten.

De 800 miljoen dollar die Washington voor het geheel vraagt, gaan de financiële krachten van Jordanië te boven. Voor de financiering is het aangewezen op Saoedi-Arabië. Koning Ohaleb is echter niet bereid de gevraagde prijs te betalen. Saoedi-Arabië wil niet verder gaan dan de oorspronkelijk door Washington verlangde 350 miljoen dollar. In een poging toch Jordanië binnen de VS invloedtferen te hotiden, verlaagde daarop Washington de prijs tot 500 miljoen dollar.

Het weerhield Hoessein niet om naar Moskou te vliegen. De mogelijkheid daartoe bood de samenwerking met Syrië. Immers het is negen jaar geleden, dat Hoessein voor het laatst Moskou bezocht. Die lange tijdsduur tekent de koele verhouding die tussen Amman en Moskou bestaat.

De aarzelende samenwerking op militair terrein met Syrië wordt gehinderd door de volledig andere profilering van de Syrische en Jordaanse troepen. Is Syrië meer geënt op de in de landen van het Warschaupact aanwezige militaire structuren, Jordanië daarentegen staat duidelijk onder Westerse, lees: Engelse invloed Daarnaast verhindert de financiële voogdij van Saoedi-Arabië een tegenover Moskou tegemoetkomende houding.

De afkeer van Saoedi-Arabië tegenover Moskou heeft met het optreden van Koning Chaleb nog niets afgenomen. Vandaar dat Riad Hoessein voor zijn reis naar Moskou heeft gewaarschuwd. Daarnaast dreigt ook de ontwikkeling in Libanon roet in het eten voor Hoessein te gooien. In het verleden heeft Hoessein met harde hand de Palestijnse guerrilla's de PLO met harde hand uit zijn land gegooid. Vandaar dat Arafat tegenover Moskou zijn zorg over de voorgenomen transactie van SAM-raketten aan Jordanië heeft geuit. Niet in het minst daartoe genoodzaakt, nu de Jordaanse bondgenoot Syrië in de Libanon met harde hand tegen de Palestijnen optreedt.

Daarom blijven wij twijfelen of het hoge Russisch militaire bezoek, dat eind mei Jordanië bezocht en het bezoek van Hoessien aan Moskou daaropvolgend, in zaken zal resulteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Koning Hoessein tussen Riad, Damascus en Moskou

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken