Bekijk het origineel

De stabiele leiding van maarschalk Tito

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De stabiele leiding van maarschalk Tito

Joegoslavië dertig jaar onder dezelfde leider

6 minuten leestijd

BELGRADO — Op 26 mei Jl. vierde Marshal Josip Broz Tlio ziUn 84e verjaardag:. Terwijl de oude gardo de een na de ander uit de politiek verdwijnt, van Haili Selassie tot generaal Franco en Tsjoe En-Lai, en een staatsman als Mao Tse Toengs', die toch nog wat jonger is maar ook niet meer zo sterk, verbergt Marshal Tito, geboren acht jaar voor de eeuwwisselingrt zijn hoge leeftijd achter zijn glimlach en zelfverzekerdheid.

Tito die een goede gezondheid geniet, is actief als een man van middelbare leeftijd. Zo maakte hij in maart een intensieve reis door Midden-Amerika: 17.000 kilometer per vliegtuig in twee weken; na deze reis vloog hij naar Zweden. Turkije verwacht hem ook op bezoek en in augustus is hij van plan naar Colombia te gaan om daar de vijfde topconferentie van neutrale landen bij te wonen.

In zijn eigen land ontvangt Tito regelmatig staatshoofden uit allerlei landen. Hij houdt toespraken, is voorzitter van de uitvoerende macht van staat en partij en brengt zonodig de nacht in een trein door om, zoals eind mei gebeurde, de nieuwe spoorlijn over de Montenegro bergen te openen. Tito is een ongelooflijk actieve oude man. Hij heeft slechts één welbekende handicap: Hij lijdt aan ischias waardoor hij soms met één been sleept en waardoor hij op een hard bed moet slapen. Hij is onder voortdurende controle van zes specialisten, terwijl een team röntgenologen, die de nieuwste methoden tot hum beschikking hebben, ervoor tracht te zorgen dat het staatshoofd lichamelijk en psychisch in een conditie is zoals menigeen van vijftig jaar zou wensen.

Het is voor een groot deel verwaandheid waarom Tito er goed uit wil zien. Hij is nooit een bescheiden iemand geweest. Hij geeft een hand alsof hij koning is en draagt veelal een chic, kleurrijk uniform. Maar er is nog een andere, belangrijkere reden: Hij geeft door zijn uiterlijk aan het Joegoslavische volk een voorbeeld van zelfvertrouwen en houdt op deze manier zijn land op een internationaal peil, wat het waarschijnlijk nooit zou hebben bereikt onder een ander regime. Ook verbetert hij door zijn houding de kansen van het land na zijn dood.

Voor Tito, die altijd regeert met het oog op de toekomst, is het een pijnlijke zaak dat hij het land nu al moet voorbereiden op een strijd, die hij niet zal Ininnen leiden, omdat deze strijd zal beginnen op de dag dat hij overlijdt

Hitler-Stalin

Tito heeft de tijd gehad om zijn vorige overwinningen uit te buiten. Hij werd in 1892 als Oostenrijkse Hongaar geboren en werd in 1916 door de Russen gevangen genomen. Hij won zijn eerste strijd door in 1937 voorzitter van de Joegoslavische communistische partij te worden in een tijd waarin dat land nog een koninkrijk was. Achtereenvolgens moest hij ten strijde tegen de twee reusachtige tegenstanders van die tijd. Hitler en Stalin, waarbij hij de eerste overwon in een bittere partisaanse oorlog. Hierdoor kwam hy in 1945 in Belgrado aan de macht. De tweede vijand overwon hij in 1948 doordat hij weigerde te gehoorzamen. Daarna volgde voor Joegoslavië een tijdperk van vrede, ontwikkeling en onafhankelijkheid.

Terwijl Tito de Amerikanen tegen de Russen uitspeelde (en omgekeerd) en him invloed en indringen in de economie neutraliseerde, verklaarde hij in 1961 Joegoslavië onafhankelijk ten opzichte van de buurlanden. Een dergelijke taak kon alleen een man volbrengen die buitengewone eigenschappen heeft. Het was nodig het imperalisme en de hegemonie op een afstand te houden, een goede verstandhouding met Westeuropa te onderhouden zonder onderdeel hiervan te worden, een streng binnenlands beleid te voeren, en de zes Joegoslavische republieken — die onderling nogal verdeeld zijn — onder één vlag samengebundeld te houden.

Leegte

 Het is duidelijk dat er een aanzienlijk vacuüm zal ontstaan als Tito komt te overlijden. Deze leegte zal niemand van de Joegoslaven kunnen vullen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat Tito zelf de touwtjes in handen houdt in staatszaken, in de partij en in het leger. Maar de erfenis die hij zal nalaten zal solide zijn: de staat is sterk, de partij regeert zonder oppositie en het leger is uitgekiend. Doordat het regime uit deze drie onderdelen bestaat, zal er waarschijnlijk na Tito's overlijden een formatie van drie regeringsleiders ontstaan waardoor het land zijn waarde zal behouden, alhoewel misschien minder briljant en met minder middelen om zowel de binnenlandse als de buitenlandse druk te weerstaan.

Op het ogenblik is er geen opvolger van Marshal Tito aan te wijzen. Twee vroegere kandidaten, Milovan Djilas en Alexander Rankovic, zijn aan de kant gezet zonder kans om terug te keren in regeringskringen. Dan bUjft nog over Edward Kardelj uit Slovenië, theoreticus van zelfbestuur, Vladimir Bakaric uit Kroatië en Stane Dolanc, ook uit Slovenië, die uitvoerend hoofd van de partij is en die alles mee heeft behalve het feit dat hij geen leidersfiguur is. Tito maakt zich op dit punt niet veel zorgen. Hij beweert dat na hem Joegoslavië zal blijven bestaan, dat er geen oorzaak is voor angst, dat in alles zal worden voorzien. Zijn zekerheid is zo sterk dat het hele land hier van de invloed ondervindt. Door deze leiding is Joegoslavië een van de rustigste landen in Europa, een land dat niet teveel aan de toekomst probeert te denken

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

De stabiele leiding van maarschalk Tito

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken