Bekijk het origineel

Europese samenwerking weer in gevaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Europese samenwerking weer in gevaar

3 minuten leestijd

Het ziet er naar uit dat de Europese Gemeenschappen niet deel zullen nemen aan de economische en monetaire topconferentie die op initiatief van de Amerikaanse president . Gerald Ford eind deze " maand'©p het Gèraibische eiland Puerto Rico zal worden gehouden.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG hebben maandag bij een onderonsje in Parijs tijdens de bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geen overeenstemming kunnen bereiken over het mee laten doen aan de conferentie van EG-raadsvoorzitter Gaston Thom en Europese commissievoorzitter Francois-Xavier Ortoli, zo verluidt in Den Haag.

Protest

Oorspronkelijk heeft de Amerikaanse president voor de bijeenkomst op 27 en 28 juni de regeringsleiders van Frankrijk, Groot-Brittannië, West-Duitsland, Italië, Japan en Canada uitgenodigd. Na protest van de overige vijf EG-lidstaten werd het plan geopperd omdat ook over onderwerpen gesproken wordt die de Europese Gemeenschap raken, de voorzitter van de ministerraad, de Luxemburger Thom en de voorzitter van de Europese Commissie Ortoli naar Puerto Rico te sturen. Vanuit Washington was vernomen, dat gastheer Ford daartegen geen bezwaar zou hebben. Minister Van der Stoel: Verzet tegen Ford

Zaterdag jongstleden liet staatssecretaris Brinkhorst van buitenlandse zaken al weten dat de Europese Gemeenschappen als zodanig waarschijnlijk niet vertegenwoordigd zouden zijn op de top. Vorige week woensdag, dus enkele dagen daarvoor hadden hoge ambtenaren van de negen lidstaten in Luxemburg wel overeenstemming bereikt over de aanwexigheid. Hun besluit heeft dus kennelijk niet de goedkeuring kunnen verkrijgen van de ministers.

Nederland heeft zich steeds verzet tegen dit soort onderonsjes van de groten. Den Haag stond op het standpunt dat bij het gesprek ook de heren Ortoli en Thom aanwezig zouden moeten zijn. Maar minister Van der Stoel heeft nu laten weten het onvoldoende te vinden als Thom en Ortoli alleen als waamemer op de top zouden worden toegelaten.

Op de vergadering van de OESO in Parijs keerde minister Van der Stoel zich nogmaals tegen de top met de woorden: „Het is mijns inziens onjuist te denken dat de huidige moeilijkheden kunnen worden overwonnen door nieuwe overlegmechanismen met een min of meer besloten karakter".

Govaar

Volgens diplomatieke kringen in Den Haag wordt nu nog overleg gepleegd via permanente vertegenwoordiger* en telefonisch om alsnog overeenstemming on' der de negen lidstaten te krijgen en de EG toch vertegenwoordigd te laten zijn op Puerto Rico. Staatssecretaris Brinkhorst zei zaterdag in een radio-interview dat nu de EG niet vertegenwoordigd zal zijn in Puerto Rico opnieuw de mogelijkheid is ontstaan dat de Europese samenwerking in gevaar wordt gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Europese samenwerking weer in gevaar

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken