Bekijk het origineel

Gespreksronde Kissinger en Voreter krijgt vervolg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gespreksronde Kissinger en Voreter krijgt vervolg

OAE uit felle kritiek op Zuidafrikaanse regering

4 minuten leestijd

GRAFENAU — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaleen, Kissinger en premier Vorster van Zuid-Afrika hebben donderdag hun besprekingen in het Beierse plaatsje Grafenau afgesloten en afgesproken dat zij het contact over de Zuidafrikaanse problemen zullen voortzetten.

Bij het overleg, dat over twee dagen was uitgesmeerd, heeft Kissinger de Zuidafrikaanse premier gewaarschuwd voor het gevaar van een rassenoorlog in zuidelijk Afrika als de ongelijkheid tussen blank en zwart blijft voortduren.

Op een persconferentie verklaarde de Amerikaanse bewindsman dat zijn besprekingen met Vorster erop waren gericht „een dreigend conflict" in Zuidelijk Afrika te voorkomen. Hij zou nauw contact met de regering in Pretoria blijven houden. Naar de mening van Kissinger moet elke oplossing van dee problemen in Zuidelijk Afrika rekening houden met de belangen van zowel de blanke minderheid als de zwarte meerderheid. Hij noemde het van essentieel belang dat er garanties voor de blanke minderheden komen.

Waardevol

Premier Vorster noemde de ontmoeting met Kissinger „de moeite waard". „Het is altijd van belang dat politieke leiders met elkaar discussiëren om misverstanden uit de weg te ruimen en op de hoogte te blijven van eikaars standpunten". Volgens Vorster had hij met Kissinger gesproken in een openhartige sfeer" en was men bereid gebleken „naar elkaar te luisteren". Op vragen wat de verdere procedure zal zijn antwoordde Vorster: „We zullen contact blijven houden. In welke vorm is een anndere zaak. Dat kan rechtstreeks zijn of via diplomatieke kanalen". Hoewei Kissinger en Vorster geen bijzonderheden onthulden over de onderwerpen van hun besprekingen zouden deze zich hebben geconcentreerd op Rhodesië en Namibië (Zuidwest-Afrika). Ook zou Kissinger zijn gesprekspartner duidelijk hebben gemaakt, dat de Verenigde Staten vrezen voor een bloedbad in Zuid-Afrika als de problemen die voortvloeien uit de apartheid r\iet snel worden opgelost.

Een van dee belangrijkste punten op het lijstje van Kissinger was, volgens politieke kringen, een verzoek aan Vorster zijn invloed bij premier Smith van Rhodesië aan te wenden om gedaan te krijgen dat deze eisen voor een snelle overdracht van de macht aan een zwart meerderheidsbewind in Rhodesië inwilligt. Ook een versnelling van het proces naar onafhankelijkheicd van Namibië stond op het verlanglijstje van de Amerikaanse minister.

Racisme

„De Afrikanen die om het leven gekomen zijn bij de onlusten in Zuid-Afrika waren slachtoffer van de onderdrukking en het racisme in dat land". Met deze woorden heeft premier Seewosagur Ramgoolam van Mauritius donderdag de 27ste conferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, OAE, in dat land geopend. Verwacht wordt dat de afgevaardigden van de 47 lidstaten ruime aandacht aan de problemen in Zuid-Afrika zullen besteden. De militante stemming bij veel afgevaardigden is door de gebeurtenissen in Zuid-Afrika aanmerkelijk verhoogd.

De conferentie kent twee fasen. Eerst zullen de ministers van buitenlandse zakf n bijeenkomen en wel tot met 29 juni en van twee tot vijf juli zullen de diverse staatshoofden van gedachten wisselen. De voornaamste taak van de ministers is het opstellen van een ontwerpresolutie die door de staatshoofden moet worden goedgekeurd. Zuid-Afrika zal ongetwijfeld het voomaaamste punt zijn in die resolutie.

„Wonden''

Elen vooraanstafd functionaris op de conferentie zei daaarover dat „de drie wonden van Afrika, Namibië (Zuid-West-Afrika), Zimbabwe (Rhodesië) en Azania (Zuid-Afrika) diepgaand besproken zullen worden in het bijzonder de gewetenloze massamoord in Zuid-Afrika".

Overigens zal op deze conferentie het lidmaatschap van een 40ste staat worden aangenomen, namelijk de Seychellen, die op 20 juni onafhankelijk worden.

Intussen is het in de zwarte voorsteden van Johannesburg en Pretoria voor de derde achtereenvolgende dag tamelijk rustig. Op het platteland, ver van de onrustcentra verwijderd, werden enkele brandstichtingen gemeld. In de lijkenhuizen van Johannesburg begonnen Afrikanen donderdag te zoeken naar vermiste familieleden.

Dodencijfer

De officiële balans van de onlusten van 'enkele dagen geleden bedraagt in elk geval 160 doden, van wie twee blanken, 1.120 al dan niet ernstig gewonden, van wie weer zes blanken en 20 gewonde politieagenten. Er werden 900 arrestaties verricht. De plunderingen en brandstichtingen hebben een schade veroorzaakt die wordt beraamd op 50 miljoen rand, ruim 200 miljoen gulden.

Oppositie

De Zuidafrikaanse oppositie en een groot aantal zwarte politieke leiders in dat land eisen intussen het hoofd van de voor zwarte bevolkingsaangelegenheden verantwoordelijke minister Botha en zijn plaatsvervanger Treurniet. Beide heren, die tot de rechter vleugel van de regering Vorster behoren, worden beschuldigd door hun „starre" politiek verantwoordelijk te zijn voor het uitbreken van de ontlusten in Soweto op 16 juni.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Gespreksronde Kissinger en Voreter krijgt vervolg

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken