Bekijk het origineel

Vredesmacht doorbreekt Libanese strijd niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vredesmacht doorbreekt Libanese strijd niet

Bittere strijd eist veel slachtoffers

2 minuten leestijd

BEIROET — Leden van de christelijke militia hebben donderdag de voorste verdedigingslinies van twee Palestijnse vluchtelingenkampen in Oost-Beiroet doorbroken en zijn gewikkeld in man-tot-man gevechten met de guerrillastrijders, aldus een aantal christelijke woordvoerders.

De alliantie van guerrillastrijders en Libanese moslems ontkende dit bericht echter en verklaarde dat hun twee kampen, Tal Zaatar en Jisr Al-Basha, onder degelijke bescherming staan. De kampen zijn gelegen op twee heuveltoppen langs de weg die voer van oost-Beiroet, dat in handen is van de christenen, naar het eveneens door christenen bezette gebied ten noorden van de stad. Volgens de berichten zouden tientallen branden in Beiroet en in de kampen woeden zonder dat iemand er naar omkijkt. Brandweerlieden kunnen er niet bijkomen als gevolg van de hevige straatgevechten. Voor de derde achtereenvolgende dag was er in Beiroet geen elektriciteit en geen telefoon en telex verbinding.

Bittere strijd

Volgens christelijke woordvoerders hebben 5.000 leden van hun militia de belangrijkste verdedigingslinie rond Tal Zaatar doorbroken waardoor „de Palestijnen de keuze hebben tussen overgave of de dood". Een Guerrillawoordvoerder had het over het steeds opnieuw afstaan van aanvallen. ,,VVe hebben een muur van geweervuur rond het kamp opgezet, en.ook een mijnenveld rondom. Het kamp is vrijwel onneembaar", zo zei hij. De twee Palestijnse kampen vormen de laatste linkse enclave in een gebied dat in handen is van de christenen. Er wonen ongeveer 25.000 Palestijnen en 30.000 Libanezen die uit het gebied langs de Israëlische grens komen.

Vredesleger

De voorhoede van het pan-Arabische vredesleger deed niets om een einde te maken aan de gevechten van donderdag. Het uit 800 Syriërs en Libyers bestaande corps verroerde zich niet uit zijn positie rondom het vliegveld van Beiroet, dat woensdag voor het eerst sinds 1 juni weer werd geopend.

Tegenaanval

Palestijnse guerrilla-eenheden zijn donderdag op twee fronten een tegenaanval begonnen tegen de christelijke troepen die twee strategisch belangrijke Palestijnse vluchtelingenkampen op de heuvels ten zuidoosten van Beiroet belegeren. De nu reeds drie dagen durende gevechten om de kampen Tal Zaatar en Jisr Al-Basja hebben ook geleid tot zware artillerieduels tussen moslems en christenen aan beide zijden van de frontlijn die Beiroet verdeelt.

Slachtoffers

Meer dan 150 mensen - burgers en militairen - zijn gedurende de afgelopen 24 uur gedood, meer dan 200 gewond, aldus hebbfen functionarissen van de veiligheidstroepen en woordvoerder* van ziekenhuizen verklaard

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vredesmacht doorbreekt Libanese strijd niet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken