Bekijk het origineel

Tweede kamer akkoord met bezuinigingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tweede kamer akkoord met bezuinigingen

wijzigingsmoties verworpen

4 minuten leestijd

DEN HAAG — De CDA-fracties in de Tweede kamer vinden de door de regering voorgestelde bezuinigingsplannen nog onvoldoende. Zij hebben het kabinet extra bezuinigingen gevraagd in een motie, ingediend door het CHU-kamerlid Van der Mey. Dinsdag nog had het CDA gevraagd, te komen tot een beperking van de sociale lasten tot minder dan één procent per jaar.

iVan onze parlementsredactie)

De nu voorgestelde motie zou alleen in werking treden als blijkt, dat er tegenvallers in de overheidsuitgaven zouden zitten. Drs. Van der Mey zei zwaarder aan de risico's te tillen dan het kabinet. Hij kon slecht begrijpen, dat minister Duisenberg het „ondenkbaar" vindt om thans nog verder te willen ombuigen. Volgens de CHU-er is de ontwikkeling van de wereldhandel onzeker en ook de omvang van onze economische groei. De motie van Van der Mey werd overigens in de Tweede kamer slecht ontvangen. De minister van Financiën zei het niet interessant te vinden. De VVD-er Wiegel noemde het „een vodje papier", terwijl Dolman (PvdA) het kwalificeerde als een „tandenloze" motie.

Er heerst op de laatste dag voor het zomerreces van de Tweede kamer een vrij vermoeide en lome sfeer. Gistermiddag werd in de middagpauze een barbecue gehouden, voor alle betrokkenen van het parlement, waarbij een ieder ook beschikte over pullen voor wijn en bier, die waarschijnlijk het enthousiasme niet hébben vergroot. Vannacht pas werden de debatten wat levendiger voortgezet.

Kinderaftrek

De oorzaak van deze „opwekking" was onder andere, de confrontatie tussen de minister van Sociale zaken (Boersma) en de ARP en de KVP. De regering wilde kinderaftrek in 1977 afschaffen. De ARP en de KVP willen dat ook, maar alleen voor het jaar 1977 en daarna alle aspecten weer opnieuw overwegen. Mevr. Van Leeuwen (ARP) wilde hierover advies inwinnen van de SER. Tevens wil zij bij deze regelingen rekening houden met de grootte van de gezinnen en de inkomens. Minister Boersma beloofde wel deze zaken in overweging te nemen, maar zei zich niet concreet te willen binden. Meis (CPN) verweet de regering, de bezuinigingsplannen te hebben opgesteld in het belang van de kapitalisten. Vooral het naar beneden schroeven van de WAO-uitkeringen van 80 naar 75 procent zat hem dwars. Kinderbijslag moet volgens de minister van Sociale zaken ten eerste passen in het inkomensbeleid en ten tweede, gelijk zijn voor werknemer zoWel als zelfstandige, ten derde aangepast zijn aan aantal kinderen en hun leeftijd, ten vierde passen in de één procentsoperatie en ten vijfde administratief en technisch uitvoerbaar zijn.

Rekwijdte

Minister-president Den Uyl beklemtoonde, dat de Kamer altijd het recht heeft voorstellen van de regering te verwerpen. De regering zal van geval tot geval beoordelen, hoe hierop te reageren. „Wij staan echter voor de uitvoering van ons program en de rekwijdte is beperkt", aldus de premier.

Hij benadrukte nog eens, dat de voorgestelde maatregelen geen aanpassing zijn van de sociale rechten. „Dit zou wel het geval zijn als wij niet alles deden om de werkgelegenheid te bevorderen.', zo zei hij. De Kamer verwierp vanochtend (half vier) de motie van de oppositiepartijen, waarin werd voorgesteld de bezuinigingen van negen miljard op te schroeven tot zestien miljard gulden. Van Aardenne (VVD) herhaalde nog eens, dat de WD-bezuinigingsvoorstellen effectiever zijn dan die van de regering. Deze door hem voorgestelde plannen zouden leiden tot lagere werkloosheid en grotere groei van de inkomens in 1980. De Tweede kamer is vannacht om vier uur op zomerreces gegaan en zal pas eind augustus weer bijeen komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Tweede kamer akkoord met bezuinigingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken