Bekijk het origineel

AMRO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

AMRO

2 minuten leestijd

In een paginagrote advertentie heeft de Amrobank haar gedragslijn ten opzichte van Zuid-Afrika verdedigd. Aanleiding daartoe was de oproep van de partijbesturen van PvdA, PPR en PSP om tot een boycot van de Amrobank over te gaan. Reeds eerder was de Amrobank als één van de deelnemers in een internationaal bankconsortium door de Wereldraad van kerken aangevallen, omdat dit consortium grote kredieten verstrekt aan Zuid-Afrika.

In antwoord op deze beschuldigingen laat de Amrobank het hele Nederlandse volk haar eerlijke en uitvoerige verdediging meelezen. Waar komt die verdediging op neer? De Raad van bestuur van de Amrobank wil geen absolute scheiding aanbrengen tussen zaken doen enerzijds en moraal en politiek anderzijds. Die dingen staan natuurlijk ook niet los van elkaar.

Wel maakt de Amrobank duidelijk dat zij zaken doen en morele en politieke overwegingen graag zo ver mogelijk uit elkaar houdt. Wij houden ons aan de wettelijke bepalingen, zo stelt zij. Wat volgens de Nederlandse wetten of wat volkenrechtelijk verboden is, dat doen wij niet. Het onderhouden vari economische betrekkingen met Zuid-Afrika is echter niet verboden, zo beklemtoont de Amrobank terecht.

Voor het overige wijst zij er op dat in het bestuur van de bank, onder het personeel en onder de aandeelhouders over politieke vragen zer verschillend wordt geoordeeld. Zo ook over ZuidAfrika. Dat verhindert de Raad van Bestuur echter niet om tegelijkertijd uit te spreken dat zij de apartheidspolitiek van Zuid-Afrika afwijst.

We kunnen niet nalaten er op te wijzen dat dit geen consequente houdir.j is, al Is voor het overige de Amrobank te prijzen vanwege het feit dat zij weigert mee te doen aan hetze tegen Zuid-Afrika.

Ook nu de linkse partijen hebben opgeroepen tot een boycotactie tegen de Amrobank, laat zij zich daar niet door intimideren. Die boycot gaat zeker de grenzen te buiten wanneer de linkse partijen in die gemeenten en provincies waar zij de meerderheid hebben, ook zuilen proberen om het overheidsapparaat daarbij in te schakelen. Dat wordt dan immers gehanteerd voor het bereiken van eigen partijpolitieke acties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

AMRO

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken