Bekijk het origineel

Ziekenfondspremie kan naar beneden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ziekenfondspremie kan naar beneden

3 minuten leestijd

AMSTELVEEN — De premie voor de verplichte ziekenfondsverzekering, nu 9,6 procent, kan tot en met 1977 zowel met 0,5 als met 0,6 pet. worden verlaagd, zonder dat de reserves in gevaar komen. Dit blijkt uit een advies dat de Ziekenfondsraad donderdag in Amstelveen heeft opgesteld voor staatssecretaris Hendriks.

Ook een verlaging van de AWBZ-premie per 1 juli met 0,6 pet. (op jaarbasis met 0,3 tot ruim 2,6 pet.) is mogelijk, maar dan is in 1977 een premie van bijna 3,2 pet. nodig voor een sluitende financiering.

Staatssecretaris Hendriks had de ziekenfondsraad advies gevraagd in verband met de voorstellen die de regering in het centraal overleg met werkgevers en werknemers heeft gedaan over de verlaging van enkele sociale premies.

Een ziekenfondspremie van 9,1 pet. (op jaarbasis) leidt volgens de prognoses van de Ziekenfondsraad dit jaar toch nog toe een voordelig saldo van ƒ 31 min., waardoor de reserve eind van dit jaar bijna ƒ 1 miljard zal bedragen, ofwel 14,4 pet. van de voor 1977 verwachte uitgaven. Dit terwijl de norm voor die reserve 6 pet. is. Bij een premie van 9,1 pet. wordt voor 1977 een nadelig' saldo voorzien van ƒ 318 miljoen, maar ook dan blijft de reserve (ruim ƒ681 miljoen) met 8,5 pet nog boven de norm.

Een soortgelijke berekening, uitgaande van een premie van 9 pet, in 1976 en 1977 (dus een verlaging met 0,6 pet.) leidt aan het eind van die jaren tot reserves van ƒ932 miljoen (13,4 pet.), respectievelijk ƒ 535,4 miljoen (7 pet.). De Ziekenfondsraad heeft ook nog uitgedokterd, dat een verhoging van de premie tot 10 pet. in 1978 voldoende zal zijn om de reserve op peil te houden, wanneer de premie nu op 9,1 pet. wordt gebracht. Maar bij een premie van 9 pet. nu zal dat niet lukken.

In zijn adviesaanvrage over de verlaging van de ziekenfondspremie had staatssecretaris Hendriks gezegd, dat de regering - als de verlaging ook in 1977 wordt gehandhaafd - bereid is om zonodig „een deel van de daaruit voortvloeiende vermindering van de premie-ontvangsten via een overheidsbijdrage op te vangen".

Meevallers

De ziekenfondsraad vraagt de staatssecretaris deze opmerking te verduidelijken. „Hoeveel en wanneer", om met voorzitter mr. W. de Kort te spreken. Voorts wil de raad ook graag een „Rijksgarantie" voor de AWBZ. Hij zegt ook, dat schoksgewijze veranderingen in de premie zouden kunnen worden voorkomen, als de premie geleidelijk werd aangepast aan eventuele meevallers.

De „meevallers" (ten opzichte van eerdere ramingen) van nu zijn voor een belangrijk deel te danken aan het onder de raming blijven van het aantal ziekenhuisverpleegdagen en de kosten per verplegingdag. Bovendien is de post specialistische hulp vorig jaar ƒ 45 min „goedkoper" uitgevallen dan was voorzien. Voor deze meevaller heeft de raad tot dusver nog geen verklaring kunnen vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Ziekenfondspremie kan naar beneden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken