Bekijk het origineel

Strijdverloop krijgt angstwekkende vormen'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Strijdverloop krijgt angstwekkende vormen'

Linkse Libanese moslims:

2 minuten leestijd

NICOSIA — In heel Beiroet en de meeste voorsteden is vrijdag hevig gevochten. ,,De strijd neemt angstwekkende en dreigende dimensies aan. In verscheidene voorsteden woeden branden en de lucht is gevuld met rookkolommen", zo meldde radio Beiroet, een station dat in handen van de linkse moslims is.

Voor de vierde achtereenvolgende dag waren de telefoon- en telexverbindingen met de buitenwereld volledig afgesneden. De radiostations, die in handen van linkse moslims en rechtse christenen zijn, vormen de enige bron van informatie over de toestand in en rond Beiroet.

Het christelijke station „Amchit" maakte melding van talrijke doden en gewonden. Rond 14 uur maakte ook een moslimstation melding van felle strijd in Beiroet en in de nabije heuvels. Radio Amchit meldde dat een aantal aanvallen en tegenaanvallen hebben plaatsgevonden rond de belegerde Palestijnse vluchtelingenkampen Tal Zaatar en Jisr el-Basha. Ook langs de linie die de christelijke en moslimsectoren van de stad verdeelt ging het er heet aan toe. De twee palestijnse kampen, waarin 25.000 palestijnen en SÓ.'CtóO moslims vluchtelingen uit Zuid-Libanon wonen, vormen de laatste linkse bolwerken in het door christenen beheerste gebied.

RTC

„De huidige gevechten kuimen de pogingen om een ronde tafelconferentie op te zetten waaraan alle betrokken groepen zullen deelnemen, in gevaar brengen", aldus radio Amchit „Ook de stappen die worden ondernomen om een pan-Arabisch vredeskorps in te stellen, kunnen door de hernieuwde gevechtshandeUngen worden ondermijnd. Dit vredescorps zou een nieuw bestand en een blijvende vrede moeten helpen uitwerken", aldus het radiostation. Het linkse radiostation in Beiroet meldde dat tenminste twee van de vier ministers van buitenlandse zaken, die de conferentie in Riad hebben bijgewoond volgende week een bezoek zullen brengen aan Beiroet om te proberen een ronde tafel vredesconferentie op gang te brengen.

Syrische aanval

Volgens het linkse radiostation hebben Syrische militairen ondanks het bestand mét de Palestijnen het landbouwkundig centrum van de Amerikaeuise universiteit in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon aangevallen en in brand gestoken. Ook zouden Syrische troepen een opmars zijn begonnen naar de stad Baalbek. Zij zouden zware tegenstand ondervinden van de plaatselijke moslembevolking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Strijdverloop krijgt angstwekkende vormen'

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken