Bekijk het origineel

Eindelijk uitspraak Sciëntologie-geding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eindelijk uitspraak Sciëntologie-geding

2 minuten leestijd

AMSTERDAM Het vonnis van de president van de rechtbank bekrachtigend heeft het Gerechtshof te Amsterdam, dat donderdag in hoger beroep uitspraak deed, een door de Sciëntologie Kerk Nederland gevraagde voorziening tegen een uit Haagse ambtenaren bestaande werkgroep geweigerd.

Het betrof hier een langslepend proces, dat anderhalf jaar geleden als kort geding aanhangig werd gemaakt, door de Nederlandse afdeling van de internationaal gevestigde sciëntologie secte. Als eisende partij had deze religieuze groepering de president gevraagd de betrokken werkgroep, dus de gedaagden, te verbieden onjuiste informaties over de Sciëntologisten te verspreiden, hetzij publiekelijk, hetzij binnen de werkgroep zelf.

In het proces hebben gedaagden echter aangevoerd geen enkel concreet plan te hebben om onjuiste informatie uit te geven. Naar het oordeel van de president en thans ook van het hof, is dan ook uit niets gebleken, dat er in dit opzicht voor de Sciëntologieaanhangers enige concrete dreiging bestaat.

Het kort geding dateert van 16 december 1974. De werkgroep was destijds opgericht omdat de betrokken ambtenaren (vijf van het ministerie van volksgezondheid en één van justitie plus twee studenten uit Amsterdam en Utrecht) achterdocht koesterden tegen de wervingsmethoden van de Sciëntologie Kerk. Ter zitting beriep de raadsman, landsadvocaat jhr. mr. J. A. E. van der Does de Willebois zich op het vrije recht om te vergaderen en om een werkgroep op te richten.

Daartegen had de raadsman van de Sciëntologisten, mr. W. Voerman, aangevoerd, dat een onderzoek naar de handel en wandel van een genootschap als de internationale Sciëntologie dient te worden uitgevoerd door organen, die daarvoor zijn aangewezen en niet door onbevoegden onder het mom van studie, overleg of discussie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Eindelijk uitspraak Sciëntologie-geding

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken