Bekijk het origineel

Rondvisserij is en blijft kind van de rekening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rondvisserij is en blijft kind van de rekening

Nederlandse Vissersbond:

3 minuten leestijd

UTRECHT — „Er zijn in de verschillende bedrijfstaldcen van de zeevisserij nog veel vraagtekens, voetangels en klemmen. Dit geldt zeker voor de tong-, schol-, haring-, garnalen- en rondvisserij".

Dit heeft zaterdag in Utrecht de voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, de heer K. Hoekstra gezegd op de jaarvergadering van deze organisatie.

Hoewel het quotum schol voor 1976 is verlaagd met 25 procent is er met de overheid een zekere mate van overeenstemming over de vraag hoeveel overcapaciteit in de tong- en scholsector moet worden gesaneerd, aldus voorzitter Hoekstra. Hij vroeg zich echter af of de overheid ook al een beleid heeft bepaald voor als de haringvissers straks het haringquotum hebben binnengehaald.

Garnalenvissers

Ten aanzien van de reeds enige jaren geleden gesaneerde groep van garnalenvissers stelde hij de vraag of deze groep ten onder moet gaan in de EEG-harmonisatie. „Of gaat het zo, dat Nederland saneert en daarmee zijn visserij krepeert?", sprak Hoekstra verbolgen. „Het lijkt ons goed, zo zei hij, „dat de Nederlandse overheid binnen de Europese Gemeenschap maar eens hoog van de toren gaat blazen".

De rondvisserij (visserij op kabeljauw e.d.) is en blijft het kind van de rekening aldus de voorzitter van de Nederlandse vissersbond. De rondvissers zijn te vergelijken met de boeren in Drenthe. Zij hebben het nooit breed gehad. Maar voor deze groep dreigt nu bovendien het gevaar, dat als de tong- en scholquota zijn bereikt en als de laatste haring is gevangen, die vissers zich zullen storten op de toch al niet zo vette markt van de rondvisserij, zo voorspelde Hoekstra. Ook de uitbreiding van de visserij-zones had Hoekstra's aandacht. Hij deelde mee dat Engeland voor zijn vissers de beschermde zone had opgevoerd tot vijftig mijl en dat het Franse kabinet akkoord was gegaan met een uitbreiding tot 200 mijl. De vissers beginnen zich zo langzamerhand af te vragen waar dat gepraat in EEG-verband over dit onderwerp nu eigenlijk toe leidt. „Het wordt toch allemaal minder. De vissers interesseren zich in een beleid dat uitgaat van voldoende ruimte voor een rendabele uitoefening van de visserij in de toekomst", aldus Hoekstra. „En het wordt tijd, dat we dat beleid eens te zien krijgen", zo onderstreepte hij zijn laatste woorden.

Vissersboten

De vissersboten dfe door de sanering uit de vaart worden genomen, worden zoveel mogelijk aan ontwikkelingslanden verkocht, zo vertelde Hoekstra. Dat stuit vaak echter op problemen. Met minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking is al enige maanden geleden een onderhoud aangevraagd om deze problemen eens te bespreken. Maar tot op heden hebben wij niets van hem vernomen, aldus Hoekstra. Het is frappant dat in Nederland vaak onparlementaire acties en onwettelijke dwarsbomerij meer succes schijnen te boeken dan redelijk overleg", zo constateerde de voorzitter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rondvisserij is en blijft kind van de rekening

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken