Bekijk het origineel

Hartpatiënten maken het goed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hartpatiënten maken het goed

4 minuten leestijd

HOUSTON — De Nederlandse hartpatiënten gaan buiten verwachting goed vooruit. Hun toestand geeft geen aanleiding tot zorgen. Dit is de laatste mededeling over de zeven mannen, 48 uur na de operatie.

Toen waren allen weer van de intensieve intensive van het St. Luke's ziekenhuis teruggekeerd naar hun kamers. Ook werden ze toen verlost van alle slangen, slangetjes en instrumenten in en aan hun lichaam, nodig tijdens en in de eerste periode na de operatie.

Er hebben zich bij niemand complicaties voorgedaan. Kleine afwijkingen in de toestand die altijd mogelijk zijn, werden tijdig bijgeregeld. Behalve de voortdurende bewaking van hartslag, bloedsomloop, ademhaling enzovoort moesten ook voortdurend bloedmonsters worden genomen, die door een computer werden geanalyseerd. De balans van ingewikkelde biochemische lichaamsprocessen, die hartslag, ademhaling en bloedsomloop „besturen" wordt daarmee voortdurend in optimale conditie gehouden.

De mannen moesten zondag als het kon al wat proberen te lopen of in ieder geval even op de rand van het bed gaan zitten om de benen buiten boord te laten bungelen.

Eenmaal terug van de intensive care-afdeling is hun verblijf in het ziekenhuis er vooral op gericht de operatiewond te laten genezen en hen weer te laten aansterken.

De zeven Nederlandse hartpatiënten verkeerden zaterdagmiddag, 24 uur na hun operatie in Houston al in goede conditie. Na het bezoek zaterdagmiddag konden de echtgenoten meedelen, dat het met hun allen goed ging. Vrijdagavond hadden enigen van hen een beetje draaierig gevoel in hoofd en maag gekregen, toen zij hun mannen met vale gelaatskleur en aa,ngesloten op allerlei apparatuur op de intensive care afdeling van het St. Luke's hospital hadden zien liggen, maar daar was zatejag geen sprake meer van.

,,Die dokter Cooley, daar straalt een rust van uit, die man doet zo gewoon en zo vriendelijk", vond mevrouw Brondveld uit Weesp nadat zij hem vrijdagayond had ontmoet. ,,Ik heb een boek over hem gekocht. Dat vind ik wel het mooiste souvenir dat we mee kunnen nemen" zei zij verder. „Wat ook zo leuk was", vulde zij aan, ,,voor de operatie kwamen de verpleegsters alle patiënten een kusje keven en sterkte wensen. Ik vind het fantastisch zoals het hier gaat". Haar woorden zijn volledige representatief voor de mening van alle andere echtgenoten van de Nederlandse patiënten.

Verbaasd

,,Ik verwacht dat de gezondheid van alle zeven patiënten aanzienlijk zal verbeteren door, deze operatie en dat ze weer een actief leven kunnen leiden. Het is natuurlijk op dit moment niet met zekerheid te zeggen of ze weer voor de volle honderd procent de oude zullen worden." Dit zei dokter Denton Cooley vrijdagavond tijdens een pers-bijeenkomst. Na afloop van de operatie van de eerste zeven Nederlandse hartpatiënten die in groepsverband voor operatieve behandeling naar Houston in de Amerikaanse staat Texas zijn gevlogen. Dokter Cooley zei er verbaasd over te zijn dat in Nederland zoveel hartpatiënten die voor operatie in aanmerking komen, daar op een lange wachtlijst staan.

De Amerikaanse chirurg zei verder dat de ingrepen weloverwogen een dag zijn uitgesteld. Oorspronkelijk was de bedoeling — en dat was ook tegen dokter Van de Schaar gezegd — dat de patiënten binnen 16 uur na aankomst zouden worden geopereerd. Bij nader inzien heeft men iets langer gewacht om de effecten van de vliegtocht en het tijdsverschil van zes uur volledig te laten uitwerken.

Tevreden

Dokter Van der Schaar verklaarde ook tevreden te zijn over de toestand van de patiënten. Volgens hem waren de ingewikkelde ingrepen aan de harten van de zeven Nederlanders voor dokter Cooley en zijn staf routine. Maar de Amerikaan zelf zei ten overstaan van zowel Nederlandse als (veel) Amerikaanse journalisten: „Dit is geen routine-chirurgie. Hartchirurgie bergt grote risico's in zich. De Amerikaanse hartchirurg verklaarde overigens verbaasd te zijn over de grote belangstelling van zowel de Amerikaanse als de Nederlandse pers voor de zeven Nederlandse patiënten. Voor hem is het gewoon dat zich voortdurend buitenlanders bij zijn centrum aanmelden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Hartpatiënten maken het goed

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken