Bekijk het origineel

Ford waarschuwt Cuba voor Portorico

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ford waarschuwt Cuba voor Portorico

In nauwelijks bedekte termen

2 minuten leestijd

SAN JUAN — Bij zijn aankomst op Portorico, waar hij zal deelnemen aan de economische topconferentie van zeven westerse industrielanden, heeft president Gerald Ford Cuba zaterdag in nauwelijks bedekte termen gewaarschuwd zijn hand niet naar dit met de VS geassocieerde eiland uit te strekken.

Ford noemde Cuba niet met name, maar de strekking van zijn waarschuwing was overduidelijk gericht tegen het revolutionair-communistische Gastro-bewind. Nota nemend van de op Portorico aan stemvolume winnende politieke agitatie vóór onafhankelijkheid, zei Ford:

Onvriendelijk

„Zij die eventueel het plan mochten opvatten in te grijpen in onze vrijelijk tot stand gekomen onderlinge betrekkingen, dienen te weten dat wij dergelijke pogingen zullen interpreteren als een interventie in de binnenlandse betrekkingen van Portorico en de VS. Wij zouden dat opvatten als een onvriendschappelijke daad en er met passende maatregelen op antwoorden". Ford zei niet precies wat men onder die „maatregelen" zou kunnen verstaan.

Cuba heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties kortgeleden een resolutie voorgelegd die zich uitspreekt voor on^ankelijkheid van Portorico. De VS verwijten Cuba al langer steun aan voor onafhankelijkheid strijdende guerrillagroeperingen.

Voor zover dat nog nodig was, bevestigden funktionarissen uit Fords gevolg later dat de President zijn tirade inderdaad tegen Havana had gericht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ford waarschuwt Cuba voor Portorico

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken