Bekijk het origineel

Resultaten inspraak streekplan Veluwe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Resultaten inspraak streekplan Veluwe

Tevredenheid over invloed

3 minuten leestijd

ARNHEM — Vandaag is aan het provinciaal bestuur van Gelderland het rapport aangeboden dat verslag doet van de in 1973 gehouden inspraak in de eerste fase van het streekplan Veluwe, alsmede een samenvatting van het rapport.

Het betreft een vergelijkend onderzoek: de Veluwse procedure is in eerste instantie vergeleken met de eerste inspraakronde bij de streekplanontwikkeling Midden-Gelderland, bovendien zijn enkele vergelijkingen gemaakt met procedures bij andere plannen. In Gelderland worden tegelijkertijd vier streekplannen ontwikkeld, namelijk voor Midden-Gelderland, Oost-Gelderland, Veluwe en het Rivierenland. Dit bracht de mogelijkheid mee te experimentejen. JS*««,I.

Resultaat

Het Veluwse voorlichtingsplan is in zekere zin minder succesvol geweest dan het plan voor Midden-Gelderland, maar in ander opzicht is wel vooruitgang geboekt. Achtentwintig procent van de Veluwse bevolking van 18 tot 70 jaar is van de inspraakmogelijkheid op de hoogte gesteld, tegen in Midden-Gelderland 35 procent. In de kop van Noord-Holland is bijvoorbeeld 25 procent van de bevolking bereikt, maar bijvoorbeeld in Zuidwest-Drente toch nog 49 procent.

Opmerkelijk is dat in de Veluwe procentueel wat minder mensen zijn geïnformeerd dan in Midden-Gelderland, maar dat daarentegen in de Veluwe in mindere mate voornamelijk de beter opgeleiden zijn bereikt. Midden-Gelderland is een meer verstedelijkt gebied en de Veluwe een meer landelijk. Dit verschil blijkt niet zo'n grote invloed te hebben op de totale omvang van de deelname.

Kenmerken van een gebied hebben uiteraard wel invloed op de onderwerpen. Zo is op de Veluwe gemiddeld per discussiebijeenkomst de meeste tijd besteed aan de agrarische problemen. De deelname aan inspraakbijeenkomsten is overigens in plattelandsgemeenten procentueel gezien groter geweest dan in verstedelijkte gemeenten. Dit hangt ook wel samen met het onderwerp van de inspraak. De Veluwse procedure kan over het algemeen als positief bevoordeeld worden. De drie streekcommissies uit de Veluwe, die de inspraakresultaten verzamelen en doorgegeven hebben aan het provinciaal bestuur, toonden zich overigens achteraf pas redelijk tevreden over de invloed van de resultaten.

Geen vertraging

De inspraak in Midden-Gelderland en de Veluwe heeft de besluitvorming door de overheid niet vertraagd. De inspraakmogelijkheid was van te voren reeds in een tijdsplanning opgenomen. Het onderzoek geeft verder informatie met betrekking tot o.a. de (on)tevredenlüid van'fe bevolking uit de VelürS we, aspecten van het gevoerde beleid met betrekking tot de streek, de woonsituatie, agrarische werkgelegenheid, openbaar vervoer en de streekcommissies. Het onderzoek is uitgevoerd door het instituut voor toegepaste sociologie te Nijmegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Resultaten inspraak streekplan Veluwe

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken