Bekijk het origineel

Mr. Aantjes: ik geen lijsttrekker CDA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mr. Aantjes: ik geen lijsttrekker CDA

Profiel van nieuwe man getekend

5 minuten leestijd

DEN HAAG — Mr. W. Aantjes, de fractieleider van de ARP in de Tweede Kamer is van mening, dat niet liij of Andriessen (KVP) of Kruisinga (CHU) lijsttreklcer moet worden Van het Christen Democratisch Appel (CDA). „Deze drie mensen hebben te duidelijk het stempel aangenomen van de afzonderlijke partijen", zo motiveerde Aantjes zijn standpunt in het radioprogramma „In de rooie haan".

De AR-leider zei een groot voorstander te zijn van één lijsttrekker. Als de ene lijsttrekker er komt, mag het geen rol meer spelen of die uit KVP, CHU of AR komt, zo zei hij. Hij noemde een aantal kenmerken waaraan de lijsttrekker naar zijn mening moet voldoen. „Het zal iemand moeten zijn, die er van blijk gegeven heeft een zelfstandige koers te kunnen varen binnen het kader van een grote loyaliteit, iemand van wie gebleken is dat hij enigerlei wijze met het huidige kabinet een relatie heeft, iemand die deskundig is op het gebied van sociaal-economische vraagstukken, liever jonger dan ouder en als hij dan ook nog goed oogt is dat meegenomen". Aantjes wilde niet zeggen wie hij hiermee precies op het oog heeft.

De AR-leider zei te hopen dat de ene CDA-lijst er komt, maar dat zijn zorgen hierover nog niet zijn weggenomen. ,,AIs de ene lijst er zou komen op een manier die ik niet voor mijn verantwoording kan nemen, dan haak ik zeker af. Dan ga ik niet op die lijst staan. Ik zal echter zeker niet afhaken in die zin dat ik een andere politieke weg zal gaan. Er is in de Nederlandse politiek geen andere weg dan de weg die de ARP gaat. Als dat een weg zou zijn waarin ik geen leidende rol kan spelen, zal ik me uit de actieve politiek terugtrekken, maar ik ga nooit iets anders beginnen".

 Bezuinigingsdebat

 Volgens de AR-leider heeft het de afgelopen bezuinigingsdebat in de Tweede kamer een grote eensgezindheid onder de CDA-fracties te zien gegeven, „al zeg ik niet: nou is het gebakken". De afgelopen week is voor het kabinet geen slechte week geweest, maar je moet er ook niet al te juichend over zijn. „Het belangrijkste politieke gehoor van deze week is niet dat het kabinet er zo goed uitgekomen zou zijn, maar dat de oppositie geen enkele voet aan de grond heeft gekregen", aldus Aantjes. Dat hangt volgens hem samen met de uitspraak die hij vorige week gedaan heeft en die premier Den Uyl instemmend heeft aangehaald. Aantjes zei toen dat de alternatieve bezuinigingsplannen van de WD, de grootste oppositiepartij, „weinig minder dan schaamteloos" waren.

Jennen

De AR-leider heeft die uitspraak zeer bewust gedaan om zowel christen democraten als progressieven tot realiteitsbesef te dwingen. Enerzijds „door de christendemocraten er met de neus op te drukken, wat de oppositie met haar beleid, dat ze in deze benarde omstandigheden voorstelt, werkelijk betekent en anderzijds om de progressieven er met de neus op te drukken wat ze riskeren als ze het kabinet maar blijven jennen en maar spelen met de gedachte dat er anders maar een einde aan moet komen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Mr. Aantjes: ik geen lijsttrekker CDA

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken