Bekijk het origineel

Den Bosch trots op binnenstad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Den Bosch trots op binnenstad

Eensgezindheid bij restauratieplannen

4 minuten leestijd

DEN BOSCH — „Den Bosch is trots op zijn historische binnenstad en als ik zeg Den Bosch dan bedoel ik niet alleen het gemeentebestuur maar ook de inwoners. Alleen dankzij een grote eensgezindheid zijn wij erin geslaagd voor die binnenstad een groot integraal restauratieplan te maken. Ik waardeer dat zeer". Aan het woord is de Bossche wethouder A. Wagemakers, die sedert 1970 o.a. de verantwoordelijkheid voor de restauratiewerkzaamheden heeft.

Ondanks het feit dat er de laatste jaren veel is gebeurd is het eindpunt volgens Wagemakers nog lang niet in zicht, ,,de komende jaren is er nog zeker 100 miljoen gulden nodig en dat bedrag zal grotendeels uit Den Haag moeten komen. Een kleine stad als den Bosch kan een dergelijke last nooit dragen".

Die eensgezindheid en ijver om het oude in Den Bosch te behouden heeft overigens niet altijd het beleid gekenmerkt. Toen in 1963 de toenmalige minister van onderwijs, kunsten en wetenschappen aan het gemeentebestuur liet weten dat er zijns inziens 623 panden op de monumentenlijst geplaatst dienden te worden, reageerde Den Bosch geschrokken met een ,,dat kan niet, dat kunnen wij nooit opbrengen" bovendien was men juist bezig met het opstellen van een structuurplan voor de Bossche binnenstad waarbij nauwelijks rekening was gehouden met de aanwezigheid van historisch waardevolle panden. Het gemeentebestuur ging zelf tellen en vond slechts 88 monumenten. Uiteindelijk werd vastgesteld dat Den Bosch 240 monumenten telde.

Beschermd

In 1970 werd de Bossche binnenstad aangemerkt als beschermd stadsgezicht. „Aanvankelijk werd dat door een aantal Bosschenaren als een beknelling gevoeld. De groei van de binnenstad zou er door belemmerd worden, zo redeneerde men. Met de dag groeide echter de waardering", aldus Wagemakers, die zegt in 1970 een bewuste politieke keuze te hebben gemaakt voor restauratie. „In 1970 kwam er een heel nieuw college, ik kreeg daarin de sleutelpositie van ruimtelijke ordening, het was voor mij toen gemakkelijk om een aantal zaken die al jaren lang min of meer vastzaten tot een oplossing te brengen".

Enkele grote objecten waar momenteel in Den Bosch aan gewerkt wordt, zijn de restauratie van de Binnendieze, een riviertje dat deels bovengronds, deels ondergronds door de binnenstad slingert en de haven, de stadswallen en de kathedraal St. Jan. Een historisch Kruithuis is inmiddels gereed gekomen en als expositieruimte in gebruik genomen. Van het monumentale stadhuis werden het dak en de toren vernieuwd. De VVV huist in de Moriaan, het oudst bekende bakstenen huis van Nederland.

Actie

Bij dit alles speelt het particuliere initiatief in Den Bosch een belangrijke rol. Veel Bosschenaren zijn bereid zelf een aanzienlijke duit in het zakje te doen om in een oude gerestaureerde woning te te kunnen wonen. Een van oudsher in Den Bosch gevestigde bankinstelling, bouwt samen met enkele andere ondernemingen een aantal nieuwbouwwoningen en kantoren en restaureert gelijktijdig een aantal oude panden die tot hetzelfde bestemmingsplan behoren. De bevolking brengt spontaan 100.000 gulden bijeen om de gerestaureerde stadhuistoren van een goed werkend carillon te voorzien.

Bij alle activiteiten heeft Den Bosch de laatste jaren op het financiële vlak veel steun gekregen van de rijksoverheid. „Toen de eerste gelden in het kader van de werkloosheidsbestrijding ter beschikking kwamen, stonden wij in Den Bosch in de startblokken", zegt ir. jhr. L. van Nispen tot Sevenaer, hoofd van de afdeling binnenstad van de dienst gemeentewerken. In totaal vloeide er zo de laatste jaren ongeveer' twintig miljoen gulden naar Den Bosch.

De grootste zorg van wethouder Wagemakers is de vraag wat er met die geldstroom gaat gebeuren nu de regering aan het bezuinigen is. „Als dat geld er komt is Den Bosch er om de restauraties waar te maken, daar ben ik van overtuigd. Laat iedereen die daarover zijn twijfels heeft maar naar Den Bosch komen. Dan zullen wij wel laten zien hoe we het gedaan hebben".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Den Bosch trots op binnenstad

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken