Bekijk het origineel

Hittegolf in Nederiand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hittegolf in Nederiand

Warmte houdt aan

4 minuten leestijd

DEN HAAG — De extreme hitte, waarin we ons nu al dagenlang bevinden, heeft nogal wat gevolgen op ieder gebied. Velen zoeken verkoeling bij en in het water. Dat daarbij niet altijd de nodige voorzichtigheid in acht wordt genomen blijkt uit het feit, dat een tiental mensen door verdrinking om het leven kwam.

De hoge temperatuur blijkt ook de gemoederen nogal te verhitten. Er wordt veel melding gemaakt van ruzies en burenoverlast. Helaas komen ook berichten dat de kerkgang gisteren hier en daar onder de hitte leed. Daartegenover staat dat niet minder dan 130.000 sportfans de TT-races in Assen bijwoonden, ondanks de ongehoorde warmte...

In Den Briel kreeg zaterdag de 2I-jarige G. Jansen tijdens het vissen in zijn woonplaats een toeval. Hij viel voorover in het water. De 23-jarige B. Sleeuwenhoek uit Leerdam werd zaterdagmiddag vermist in het gemeentelijk natuurbad in Haaften. Na enig duiken bracht men zijn stoffelijk overschot boven water. Bij strandbad De Kurenpolder in het Noordbrabantse Dussen verdronk zondagmiddag de tienjarige Mattheus Vesters uit Kaatsheuvel. De jongen was te ver het water in gegaan. Twee kinderen, de vijQarige Peter Jan van de Hout uit Hantumhuizen en de zevenjarige Joham Schuit uit Middelstum verdronken in de Lauwerszee. Beide jongens werden zaterdagmiddag vermist. Na een grote zoekactie zijn zondag him stoffelijke overschotten gevonden. Mevrouw J. van het Hoenderdaal-de Graaf uit Rotterdam viel zondagmiddag van haar woonboot in de Biesbosch en verdronk. Zaterdagmorgen werd het stoffelijk overschot van de 63-jarige A. Stoop uit Geertruidenberg in stadsgracht de Veste in zijn woonplaats gevonden. Tijdens het zwemmen in Boekei is de 4I-jarige L. Verheijen uit Cuyck verdronken. Duikers vonden de man op de bodem van de waterplas in een vroegere zandafgraving. De uit België afkomstige E. C. M. Vermeulen zakte zondag tijdens het pootjebaden in een diepe kuil weg en is verdronken. Zijn vrouw en kind konden tijdig worden gered. De man kon niet zwemmen. Tijdens het zwemmen in de Lek in Lekkerkerk is zondagmiddag de 40-jarige W. N. Janse uit die plaats verdronken.

De 34-jarige leraar R. Poels uit het Limburgse Wellerlooi is zaterdagmiddag bij het sproeien van zijn tuin geëlectrocuteerd. De man liep op blote voeten toen hij de stekker van zijn elektrische sproeimachine uit het stopcontact trok.

Bosbranden

In het Nederlands-Belgisch grensgebied in de gemeente Bladel is zondagmiddag dertig hectare natuurschoon door brand verloren gegaan. Het vuur werd bestreden door tien brandweerkorpsen uit Nederiand en België. De bestrijding werd gecoördineerd door de Eindhovense gemeentebratidweer.

In Geldrop brandde zondagmiddag ongeveer vijf hectare van de grote heide af. Deze brand werd bestreden door vier korpsen. Het verkeer op de E-9 tussen Eindhoven en Weert ondervond enige hinder van de rook. Zaterdag zijn in het Limburgse Weert, tegen de Belgische grens, 15 a 20 hectare dennenbos in vlammen opgegaan. De oorzaak van het vuur is onbekend. De brand is bestreden door de korpsen van Weert, Nederweert, Stramproij en de bedrijfsbrandweer van Philips Weert. Tegen drie uur in de middag had men het vuur onder controle.

Burenruzies

De afgelopen nachten is, met name in het westen van het land, het aantal klachten over burengerucht en geluidshinder zo toegenomen dat de politie er zelf over begint te klagen. De agenten hebben nachtwerk aan het terugdraaien van geluidsregelaars en het sussen van burenruzies. Ze wijten dat voornamelijk aan het zeer warme weer. „Het aantal klachten is aanzienlijk toegenomen", zo bevestigde een politieman in de centrale meldkamer van de Amsterdamse gemeentepolitie vanochtend vroeg. „Veel mensen schijnen met dit weer gewoon niet naar bed te gaan. Ze blijven wat praten en drinken in de tuim of op het balkon, of ze draaien wat muziek met de ramen open. En de mensen die wel willen slapen hebben natuurlijk ook hun ramen wagenwijd openstaan". In de meldkamer van de Rijkspolitie in Dordrecht, waar de meldingen uit een -groot aantal kleinere plaatsen in de omgeving binnenkomen, vertelde een dienstdoende wachtmeester dat het aantal klachten is „verveelvoudigd". „De mensen worden misschien ook wat minder verdraagzaam door de hitte", opperde hij.

Alle weersverwachtingen wijzen er op, dat de ongewone warmte de komende dagen nog wel zal voortduren...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Hittegolf in Nederiand

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken